Marktinformatie: september 2023

Grote Amerikaanse visbedrijven en verenigingen doen hun laatste poging om steun te krijgen in de kweekwet

Belangrijke Amerikaanse spelers in de visindustrie, waaronder Trident Seafoods en Pacific Seafood Group, roepen op tot steun voor de herziening van de kweekwet.

De wet die eind september afloopt is van cruciaal belang voor de Amerikaanse vissector. Alaskaanse vissers en verwerkers voeren campagne om dit op de agenda te krijgen en vragen om steun voor de commercialisering van vis, aangezien de sector te kampen heeft met prijsdalingen en uitdagingen op de markt. De brief aan beleidsmakers vraagt om meer aandacht voor visproducten in programma’s van het USDA, zoals toegang tot leningen en subsidies voor de sector, en de oprichting van een Bureau voor visbeleid en Programma-integratie.

Alaskaanse senatoren ondersteunen deze inspanningen. Daarnaast oefent OBI Seafoods uit Seattle druk uit op congresvertegenwoordigers om de kweekwet te steunen en om mazen te dichten waardoor Russische visproducten de Amerikaanse markt kunnen betreden.

Rusland heft nieuwe tarieven tot 7% op de export van vis

De Russische autoriteiten hebben nieuwe exporttarieven ingevoerd die van toepassing zijn op verschillende producten, waaronder vis. Deze tarieven, variërend van 0% tot 7% van de douanewaarde van de producten, zijn van kracht vanaf volgende maand tot het einde van 2024.

Ondanks de belofte van Rusland om de dollar te vermijden, zijn deze tarieven gekoppeld aan de wisselkoers tussen de roebel en de Amerikaanse dollar. De tarieven zijn vastgesteld op basis van deze wisselkoers en kunnen variëren afhankelijk van de koers. De Russische regering heeft een lijst van producten goedgekeurd die onderhevig zijn aan deze tarieven, waaronder verschillende soorten vis en schaaldieren.

Deze tarieven worden gemonitord door het Russische Ministerie van Economische Ontwikkeling en zullen in werking treden vanaf 1 oktober 2023 tot het einde van 2024. In 2023 bedroeg de wisselkoers tussen de roebel en de Amerikaanse dollar 96,08.

De exportvolume van Rusland is het afgelopen jaar gestegen, maar in waarde gedaald. Export naar China is ook aanzienlijk gestegen.

Exportprijzen van Noorse makreel en haring stijgen, terwijl filets dalen

De exportprijzen voor Noorse bevroren makreel en haringen stijgen sinds week 34 van 2023. De prijzen voor hele bevroren makreel zijn gestegen tot NOK 22,05 per kilogram in week 37, een stijging van 2,1% in Noorse kronen. De wekelijkse makreel exportvolumes begonnen te stijgen met het begin van het seizoen.

Noorwegen heeft in week 37 7.022 ton bevroren makreel geëxporteerd, wat lager is dan het voorgaande jaar. In totaal heeft Noorwegen in 2023 121.119 ton makreel geëxporteerd, wat achterloopt op het vorige jaar.

De prijzen voor hele bevroren haring zijn ook gestegen tot NOK 15,37 per kilogram FOB in week 37, een stijging van 9,4% in Noorse kronen. Noorwegen heeft 598 ton haring geëxporteerd in week 37.

Haringfiletprijzen zijn daarentegen gedaald in week 37 tot NOK 17,96 per kilogram, een daling van 4,5% in Noorse kronen. Noorwegen heeft 1.340 ton haringfilets geëxporteerd in week 37.

Kortom, de exportprijzen voor Noorse makreel en haring variëren, maar er is een algemene stijging in prijzen voor hele vis en een daling in prijzen voor filets. De exportvolumes zijn echter lager dan in het voorgaande jaar.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »