Marktinformatie: december 2023

Krachtig herstel in Noorsezalmprijzen

Na een daling in week 50 wordt verwacht dat de prijzen voor Noorse zalm krachtig zullen herstellen in week 51. Prijzen voor 3-6 kg Noorse zalm zijn gestegen naar €8,00-€8,30 per kg van €7,40-€7,65 in week 50.

Prijzen voor grotere Noorse zalm (4 kg en hoger) stegen met NOK 10-15 per kg of meer. Een week-op-week stijging van NOK 10 zou de kweekprijzen voor week 51 op ongeveer NOK 78 per kg voor 2-3 kg en NOK 80-85 per kg voor 3-6 kg brengen. Een andere verwerker meldde een week-op-week stijging van €0,30-€0,40 voor Noorse zalm.

Chileense zalmprijzen voor de VS stegen voor de tweede opeenvolgende week in week 50. Een Chileense bron verwacht een aanscherping van de markt met stijgende prijzen door feestdagen en detailhandelsadvertenties.

Producenten in Chili verwachten een sterke prijsstijging in het eerste kwartaal van 2024, aangezien de verwachtingen voor het volume in het eerste kwartaal lager zijn.

Schotse zalm prijzen in week 51 blijven onveranderd op bijna £8,00 per kg, met beperkte beschikbaarheid.

NSC kondigt ambitieuze investering aan voor wereldwijde promotie van Noorse vis in 2024

De Noorse Visserijraad (NSC) heeft aangekondigd dat het NOK 483 miljoen ($45,5 miljoen) zal investeren om de wereldwijde promotie van Noorse vis in 2024 te bevorderen, wat een toename van 2% is ten opzichte van 2023. Borge Gronbech, directeur van wereldwijde operaties bij NSC, benadrukte dat de investering gericht is op het vergroten van de bekendheid van Noorse vis en het wereldwijd bevorderen van het handelsmerk ‘Vis uit Noorwegen’, terwijl tegelijkertijd wordt gestreefd naar een hogere consumptie van vis binnen Noorwegen.

De verdeling van de fondsen omvat NOK 270 miljoen (56% van het budget) voor de promotie van forel en zalm en 17% van het budget gewijd aan witvis zoals kabeljauw, schelvis en pollak.

Het NSC heeft plannen om de promotie inspanningen in Vietnam en het Midden-Oosten voort te zetten en kleinere projecten te starten in Japan, Zuid-Korea, Afrika, Finland en de VS. In 2024 zal de prioriteit liggen bij het verkrijgen van markttoegang tot de Filipijnen en Indonesië.

Geografisch gezien zal het NSC zich concentreren op de VS en NOK 48,5 miljoen toewijzen aan promoties, met name van zalm, die de afgelopen drie jaar aanzienlijke groei heeft doorgemaakt op de Amerikaanse markt. Het doel van de raad is om het marktaandeel van Noorse zalm in de VS te vergroten door online en offlinecampagnes in restaurants en winkels.

Het NSC benadrukte het succes van zijn cofinancieringsregeling voor gezamenlijke marketingcampagnes met industriële actoren en zakelijke initiatieven, met een budget van NOK 36 miljoen voor 2024, wat een toename van 95% laat zien ten opzichte van 2018.

Opkomst van Single-Cell Proteïnen (SCP) uit Plantenafval om Kosten te Verlagen

Bedrijven ontwikkelen nieuwe eiwitbronnen voor visvoer omdat de prijzen van visvoer flink gestegen zijn. Een eiwit genaamd single-cell proteïnen (SCP) wordt steeds belangrijker. Bedrijven zoals Calysta en Unibio maken dit eiwit uit plantenafval. Door dit nieuwe eiwit te gebruiken, kunnen ze visvoer maken dat goedkoper is. Ze gebruiken methaangas om veel eiwit te produceren.

SCP lijkt op visvoer qua voedingsstoffen, dus het is goed voor vissen. Bedrijven werken hard om dit nieuwe eiwit te maken en hopen dat het een belangrijk ingrediënt wordt in visvoer. Ze proberen ook manieren te vinden om dit eiwit goedkoper te maken.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »