Marktinformatie: mei 2024

Massale verzet tegen zalmteelt in open kooien

De IJslandse regering kreeg te maken met verzet tegen haar voorgestelde nieuwe aquacultuurwet, met de indiening van een openbare petitie die een einde eist aan de praktijk van zalmteelt in open kooien, aldus een anti-aquacultuur groep.

Meer dan 46.000 mensen hebben de petitie ondertekend die is overhandigd aan de voorzitter van het parlement, de minister van Voedsel, Landbouw en Visserij en de voorzitter van de Commissie voor Industriële Zaken.

“De petitie is wederom een teken van de voortdurende felle publieke tegenstand in IJsland tegen een praktijk en een wet die zeer controversieel blijken te zijn. Publieke peilingen in IJsland tonen aan dat 70% van de bevolking tegen zalmteelt in open kooien is vanwege de bijbehorende milieucatastrofen. Ze wijzen zalmteelt aan als de oorzaak van het risico op uitsterven van wilde zalmpopulaties.

Elvar Orn Fridriksson, directeur van de NASF in IJsland, zei: “Het parlement bevindt zich nu in de laatste fase van het goedkeuren of verwerpen van een wet die niet alleen de toekomst van de zalmteelt in IJsland zal bepalen, maar ook de toekomst van onze wilde zalm en ons milieu. Het is onze mening dat de wet volledig faalt in het beschermen van wat echt belangrijk is.”

Vietnamese pangasiusexport herstelt zich in 2024

De export van pangasius uit Vietnam herstelt zich in 2024 doordat voorraden van van afnemers opraken en de toenemende vraag, vooral vanuit China, volgens Tradex. In januari bereikte de export naar China en Hongkong $52 miljoen, bijna vier keer zoveel als in januari 2023. De export naar de VS steeg met 83% tot $18 miljoen in januari,  de totale export naar de VS was in de eerste twee maanden 25% hoger dan vorig jaar. De export naar de EU wordt in 2024 verwacht de $200 miljoen te overschrijden.

De Vietnamese pangasiusindustrie streeft naar een exportomzet van $2 miljard door diversificatie en het benutten van handelsovereenkomsten. In april steeg het exportvolume van pangasius met 21% ten opzichte van de maand ervoor en met 37% ten opzichte van een jaar geleden tot 77.325 metrische ton.

Stabiele prijzen voor Europese schol

De prijzen voor Europese schol van 31-35 cm van Nederlandse schepen bleven grotendeels stabiel in week 21 van 2024 (20-26 mei), volgens gegevens van de Pefa Europese veilingen. De prijzen bleven boven €3,09 per kilogram.

Op de grafiek hieronder is zichtbaar dat de prijs ten opzichte van vorig jaar daalde met €0,07 per kilogram voor de 31-35 cm vis vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »