Marktinformatie: juni 2024

Noorwegen breekt record in forelexport: forel wint populariteit door beperkingen op zalmkweek

In mei 2024 zette Noorwegen een nieuw record voor de forelexport, een trend die mogelijk zal doorzetten naarmate de forel populairder wordt door beperkingen op de volumes van gekweekte zalm.
Forel vertegenwoordigde in mei 5% van de totale waarde van gekweekte zalmachtigen, met een aanzienlijke groei. Noorwegen exporteerde 5.561 metrische ton forel ter waarde van NOK 587 miljoen (€55,5 miljoen) in mei, met Oekraïne, de VS en Thailand als grootste markten.
De export van hele forellen zag de meest significante toename en vertegenwoordigde 70% van de waarde. De verwachting is dat de forelproductie mogelijk nabij recordniveaus zal bereiken tegen het einde van 2024. De industrie ziet ook van een verschuiving naar een productie die het hele jaar door is, weg van de traditionele seizoenscycli.
Noorse bedrijven richten zich op uitbreiding naar producten met toegevoegde waarde en high-end markten, met een bijzondere nadruk op Aziatische landen, Europa en de VS.

Noorse zalmexport: stijgende volumes, dalende prijzen

In week 24 steeg de Noorse export van verse zalm tot 16.921 metrische ton, een toename van 2% ten opzichte van de week ervoor, maar een jaarlijkse daling van 3%.

De gemiddelde ‘Free On Board’ prijs daalde tot NOK 85,07/kg, een wekelijkse daling van 8%  en 16% jaarlijks. De verkopen aan de EU, het VK, China, Zuid-Korea en Japan namen toe, terwijl de verkoop aan de VS afnam.

De export van verse zalmfilets daalde tot 2.606 ton, een daling van 11% ten opzichte van de week ervoor maar een jaarlijkse stijging van 19%.

De export van diepgevroren zalm daalde tot 312 ton, met de gemiddelde prijs op NOK 82,01/kg, stabiel in volume maar een jaarlijkse daling van 6% in waarde. De export van diepgevroren zalmfilets daalde tot 1.076 ton, met de gemiddelde prijs op NOK 158,43/kg, een daling van 23% in volume en 8% in waarde ten opzichte van vorig jaar.

Groeiende export van Vietnamese pangasius

Vietnamese export van pangasius bereikte in mei een aanzienlijke groei van 80.000 metrische ton, de hoogste groei sinds 2022. Deze stijging werd voornamelijk gedreven door een hoge vraag uit China.

Belangrijke statistieken voor pangasius zijn:

  • Maandelijkse exportvolume: 83.394 metrische ton, een stijging van 8% ten opzichte van de vorige maand en 46% ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Grootste markt: export naar China en Hong Kong steeg met 20%.
  • Andere markten: Export nam toe naar ASEAN (Zuidoost Azië) (+7%), Mexico (+15%) en het Verenigd Koninkrijk (+33%), terwijl de VS een lichte daling (-1%) zag, en exporten naar de EU en Brazilië daalden met respectievelijk 6% en 18%.

De gemiddelde exportprijs daalde met 2% naar $2,13 per kilogram. Desondanks bedroeg de totale exportomzet voor mei $167 miljoen, een stijging van 5% ten opzichte van het voorgaande jaar, met een cumulatieve export van $747 miljoen voor de eerste vijf maanden, een stijging van 2% op jaarbasis.

De export naar de EU-markt was 6.289 metrische ton, met prijzen die daalden naar $2,43/kg, wat resulteerde in een 16% daling van de waarde naar $14 miljoen. De cumulatieve waarde over vijf maanden was $70 miljoen, een daling van 9%.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »