Marktinformatie: maart 2024

Stijgende veilingprijzen voor Zalm

De veilingprijzen voor gekweekte Noorse zalm zullen stijgen voor leveringen in week 13.

Schotse vis is nog schaarser dan normaal, daardoor zijn de prijzen ook gestegen. Verwacht wordt dat de prijzen voor Noorse zalm ook zullen stijgen, omdat week 13 slechts drie ‘oogstdagen’ zal hebben voor de Paasvakantie begint.

Prijzen zijn met minstens NOK 10-20 gestegen. In Europa worden veilingprijzen verwacht van €10,25/kg voor 3-4 kg zalm. In de VS blijven de veilingprijzen voor zalm uit Chili stijgen.

Zalm: de onbetwiste winnaar in wereldwijde vistrends

Noorse zalm blijft de “winnaar” als het middelpunt van verschillende wereldwijde megatrends, zei CEO Christian Chramer van de Norwegian Seafood Council (NSC) toen de organisatie haar nieuwste rapport over vistrends publiceerde.

In zijn inleiding bij het rapport benoemde hij gezondheid, gemak en land van herkomst als de belangrijkste drijfveren voor de aankoop visproducten.

In ieder geval in de VS en Europa is deze focus op gezondheid mogelijk een “nieuwe norm”, maar soms in strijd is met de kosten. “Voor velen, in ieder geval in Europa gaat het erom een evenwicht te vinden tussen de wens om gezonder te eten en wat je je kunt veroorloven om te eten.”

“Wat opvalt als ik de markten waar we actief zijn bekijk, is hoe wereldwijd poké bowls zijn geworden. Ze zijn in Brazilië, de VS, in China, in Japan, in Frankrijk en in nog veel meer landen.

“Zalm is de gelukkige winnaar geweest van eerst de sushimegatrend, vervolgens de sashimimegatrend en nu ook de poké bowlmegatrend,” zei hij. “Het is de globalisering van zalm.”

Schommelende prijzen voor Noorse haring en makreel

In week 11 zijn de prijzen van Noorse hele bevroren haring gedaald met 7,3% tot NOK 12,68 per kilogram, terwijl de makreelprijzen met 1,1% stegen tot NOK 22,18 per kilogram. Haringfiletprijzen daalden met 2,3% tot NOK 20,43 per kilogram.

De exportvolumes varieerden enigszins, maar bleven over het algemeen stabiel. De exportgegevens laten zien dat Egypte en de EU de belangrijkste importeurs zijn van Noorse haring, terwijl makreel voornamelijk naar Vietnam, Thailand en de EU wordt geëxporteerd.

De prijzen van deze vissoorten zijn hoger dan vorig jaar, waarbij de prijzen van haringfilets bijzonder veel schommelden.

Schommelende prijzen voor Europese schol en tong

In week 12 van 2024 zijn de prijzen voor schoongemaakte, bevroren Europese schol van Nederlandse schepen gestegen voor alle maten.

De prijzen stegen tot €2,79 per kilogram voor schollen van 35-41cm, €2,73/kg voor 31-35cm en €2,35/kg voor 27-31cm. Dit is een daling van respectievelijk 26%, 20% en 22% op jaarbasis.

De prijzen voor schoongemaakte, bevroren tong daalde juist in week 12. Prijzen varieerden van €13,55/kg voor de maat 24-27cm tot €24,12/kg voor 33-38cm. Dit betekent een stijging van 23% voor de grootste maat en een daling van 4% voor de kleinste maat op jaarbasis.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »