Marktinformatie: april 2024

EU-Parlement stemt voor vooruitgang met plannen om het proces van gerookte zalm te veranderen

Italiaanse, Spaanse en Franse handelsverenigingen, samen met de European Smoked Salmon Association, steunen een voorgestelde regelwijziging, die de duur van het stijven en snijden beperkt tot maximaal 96 uur voor gerookte zalm om de voedselveiligheid te handhaven. ‘Stijven’ is het kortstondig invriezen van het verse product om het mechanisch snijden te vergemakkelijken. Belangrijke verwerkers zoals Mowi en Milarex zijn tegen de verandering, uit vrees voor toenemende kosten.

Het Italiaanse handelslichaam voor rokers, Consorzio Affumicatori Italiani (CAMI), steunt de voorgestelde regelgeving sterk en betoogt dat stijven essentieel is voor het veilig snijden van gerookte zalm. Ze beschuldigen sommige bedrijven ervan inaccurate informatie te verspreiden om zich te verzetten tegen de regelwijziging voor eigen gewin.

Ondanks de goedkeuring door EU-lidstaten en de Codex Alimentarius merkt CAMI op dat sommige bedrijven zich niet houden aan de tijdbeperkingen voor het stijven. Ze roepen Europarlementariërs op om tegen het afwijzen van de regelwijzigingen te stemmen en benadrukken het belang van het volgen van beste praktijken in de zalmverwerking voor voedselveiligheid.

De exportprijzen voor Noorse haring beginnen april met een stijging

Na een stagnatie van de exportprijzen van Noorse pelagische vis in maart, was er weer een gezonde stijging in week 14 (1-7 april), volgens de laatste update van de Noorse Zeevoedselraad (NSC).

De prijzen van hele bevroren haring zijn in 2024 aan het schommelen geweest, maar waren in maart bijna terug op het niveau van begin 2023. Week 14 liet echter een stijging zien van 13,5% in kronen tot NOK 14,26 per kilogram, free-on-board (FOB) bij de Noorse grens.

Dat was een stijging van 13,4% in Amerikaanse dollars, tot $1,32/kg, en dat gebeurde terwijl Noorwegen slechts 508 metrische ton exporteerde, minder dan de helft van het volume van de vorige week en het laagste sinds de eerste week van 2024. Dat was waarschijnlijk te wijten aan de Paasvakantie die het bedrijfsleven stillegde.

De stijging van de verkoop van Noorse zalm aan de EU, de VS en Zuid-Korea compenseerde de daling elders

Tijdens week 15 (8-14 april) steeg de totale export van verse zalm uit Noorwegen naar 13.058 metrische ton, waarbij de gemiddelde free-on-board (FOB) prijs steeg naar ongeveer €10,17 per kilogram in de EU en ongeveer €9,80 per kilogram in het Verenigd Koninkrijk.

De FOB-prijs (Free On Board) is de prijs van goederen op het moment dat ze aan boord van het vervoermiddel worden geladen. Deze prijs omvat de kosten voor het product zelf, plus eventuele kosten voor het laden van de goederen op het transportmiddel, maar exclusief verzekeringskosten en vrachtkosten na het laden.

De verkoop aan de EU steeg naar ongeveer 10.261 metrische ton, terwijl de verkoop aan het Verenigd Koninkrijk daalde tot ongeveer 538 metrische ton.

De gemiddelde FOB-prijs voor Noorse verse zalmfilets was ongeveer €13,36 per kilogram, met een stijging van de verkoop aan de EU tot ongeveer 1.936 metrische ton.

Daarentegen bleven de verkopen aan het Verenigd Koninkrijk grotendeels stabiel op meer dan ongeveer 95 metrische ton. De gemiddelde FOB-prijzen voor zalmfilets in de EU en het Verenigd Koninkrijk waren respectievelijk ongeveer €11,72 per kilogram en ongeveer €14,16 per kilogram.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »