Marktinformatie: februari 2024

De VS ziet de import van vis afnemen

De import van vis nam in de VS in 2023 af na het vestigen van een recordhoogte in 2022.

In 2023 importeerde de VS 3,1 miljoen ton ter waarde van $25,8 miljard, een daling van 9% in volume en een daling van 15% in waarde vergeleken met het voorgaande jaar. Deze daling kan verschillende factoren weerspiegelen, waaronder economische omstandigheden, consumentenvoorkeuren, geopolitieke kwesties zoals verbanningen op Russische producten, tarieven op Chinese importen en tekorten aan aanvoer.

Todd Clark van Endeavor Seafoods schrijft de daling van de import toe aan de hoge voorraden en prijzen die door Amerikaanse visverwerkingsbedrijven zijn aangehouden na de pandemie. Hij gelooft echter dat de markt is verbeterd omdat dure voorraden zijn opgeruimd.

Op het gebied van export zag de VS een bescheiden toename van vis in 2023, waarbij het 1,3 miljoen ton ter waarde van $5,2 miljard exporteerde, wat een toename van 3% in volume maar een daling van 4% in waarde betekende vergeleken met 2022. Deze verbeterde exportprestaties verkleinden het handelstekort van vis enigszins, waarbij exporten in 2023 20% van de importen vertegenwoordigden, vergeleken met 18% in 2022.

Garnalen en zalm bleven de twee belangrijkste importproducten in 2023, met aanzienlijke volumes en waarden. Andere opmerkelijke importen waren sneeuwkrab en kabeljauw, hoewel hun waarden afnamen.

Canada, Chili en India behoorden tot de belangrijkste landen die vis exporteerden naar de VS in 2023, China bleef de grootste importeur ondanks een afname in volume.

Azië bleef de belangrijkste bron van visimport voor de VS, met China, India, Indonesië, Vietnam en Thailand als belangrijke bijdragers.

Export van Alaska-koolvis zag een aanzienlijke toename in volume en waarde in 2023, gedreven door surimi en bevroren filets. Zalmexporten kenden een daling in waarde, terwijl exporten van platvis en kreeft een gemengd beeld lieten zien.

Al met al weerspiegelde de vishandel van de VS in 2023 een complex samenspel van economische, geopolitieke en branche specifieke factoren, die leidden tot verschuivingen in zowel import- als exportpatronen.

Deadline import Russische visproducten uitgesteld

Door verstoringen in de scheepvaart veroorzaakt door de crisis op de Rode Zee hebben Amerikaanse importeurs van Russische visproducten nu tot juni de tijd om hun zendingen binnen te halen in plaats van de oorspronkelijke deadline van 21 februari.

Het uitvoerend bevel van president Biden van 22 december verbood de import van Russische vis via derde landen zoals China, oorspronkelijk gepland om op 21 februari van kracht te worden.

Hoewel er geruchten waren over een bredere verlenging, geldt de huidige toestemming alleen voor bestellingen die vóór 22 december zijn geplaatst.

De scheepvaartcrisis, verergerd door aanvallen van Houthi-rebellen, veroorzaakt aanzienlijke verstoringen in de wereldwijde toeleveringsketens. Als gevolg hiervan zijn de verzendkosten gestegen, wat van invloed is op de prijsvorming voor vis zoals Noorse kabeljauw en schelvis.

Verwacht wordt dat het uitvoerend bevel de prijzen van Amerikaanse pollakfilets zal verhogen, hoewel het effect geleidelijk kan zijn vanwege de bestaande voorraden op de markt.

VK: sancties import voor witvis uit Rusland via derde landen

De Britse regering overweegt verdere sancties op te leggen aan Rusland voor witvis die via derde landen zoals China wordt geïmporteerd. Mark Spencer, de staatssecretaris voor voedsel, landbouw en visserij, noemde deze overweging tijdens de Norway-UK Seafood Summit op 27 februari. Het Verenigd Koninkrijk importeerde in 2023 21.526 metrische ton kabeljauw uit China, voornamelijk bevroren filets, waardoor China de grootste enkelvoudige kabeljauwleverancier aan het VK werd op basis van volume. Dit markeerde een stijging van 14% ten opzichte van het voorgaande jaar. Als gevolg hiervan daalde het directe importvolume van Russische kabeljauw met 56% in 2023. Ondanks dat de EU en de VS sancties of tarieven hebben opgelegd aan Rusland, heeft het VK dit niet gevolgd. Eivind Braekkan, een analist bij de Norwegian Seafood Council, suggereerde dat het VK mogelijk een doelwit zou kunnen worden voor ‘herverwerkte’ Russische kabeljauw uit China als gevolg van deze sancties.

De Britse regering blijft echter waakzaam om haar vissers en handelsrelaties met kustburen te beschermen. Ondertussen daalde de consumptie van witvis in het VK in 2023 als gevolg van hoge grondstofkosten. De importvolumes van Noorse kabeljauw en schelvis naar het VK bleven stabiel, terwijl de importen uit IJsland en de Faeröer afnamen. Importvolumes uit Rusland en Noorwegen daalden ook, maar dit werd gecompenseerd door een toename van de schelvisimport uit IJsland. Over het algemeen zagen de importen van vis, waaronder kabeljauw, garnalen en zalm, een daling in 2023, in tegenstelling tot de toegenomen consumptie van goedkopere pangasius. Bovendien, terwijl de algemene voedsel- en vleesprijzen in 2023 stegen, bleven de prijzen voor kabeljauw, schelvis en zeevruchten ongewijzigd, wat wijst op een afnemende vraag.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »