Marktinformatie: januari 2024

Prijsschommelingen voor zalm door Chinezen

Chinese kopers hebben veel invloed op de markt voor gekweekte zalm, waardoor Noorse prijzen fluctueren.

De Chinese markt is cruciaal vanwege de voorbereidingen op het Chinese Nieuwjaar. Verschillende prijsindicaties voor Noorse zalm zijn gemeld. De markt wordt momenteel beïnvloed door lagere gemiddelde visgewichten, veroorzaakt door vroege vangsten en verminderde voeding.

Prijzen worden ook beïnvloed door een overschot aan B-kwaliteit vis in Noorwegen. Verschillende bronnen melden prijzen in NOK en euro, die variëren per kilogram zalm, met enige stijging ten opzichte van week drie.

Rabobank: Hoge zalm- en vismeelprijzen zijn ‘het nieuwe normaal’, net als lage garnalenprijzen

Uit een nieuw rapport van Rabobank blijkt dat de verwachting is dat de prijzen voor gekweekte zalm iets zullen dalen in 2024. Voor gekweekte garnalen worden daarentegen lage prijzen voor een langere tijd verwacht.

Voor Europa en de VS wordt verwacht dat de vraag naar vis in de eerste helft van 2024 stabiel zal blijven en niet veel zal groeien vanwege economische uitdagingen.

Voor China wordt verwacht dat de vraag naar vis de eerste helft van 2024 sterk blijft, maar er zijn zorgen over de import van garnalen vanwege hoge voorraden.

De zalmindustrie verbeterde tegen het einde van 2023, en hoewel de algehele aanvoer voor het jaar afnam, maakte de kweeksector goede winsten, vooral in de eerste helft van het jaar.

De garnalenindustrie had een moeilijk jaar in 2023 met lage vraag in het westen en een hoge aanvoer uit Ecuador. Prijzen waren zelfs lager dan tijdens de ergste tijden van de pandemie, en kosten bleven hoog vanwege dure voeding.

Rabobank verwacht geen grote opleving voor de vraag naar garnalen of zalm in Europa na een moeilijk 2023. De zalmvoorraad zal iets groeien in de eerste helft van 2024, vooral uit Noorwegen

Alle Noorse prijzen voor verse en bevroren kabeljauw stijgen aan het begin van het visseizoen

De prijzen voor verse en bevroren kabeljauw met kop en ingewanden (H&G) lagen in het begin van het jaar hoger dan in 2023.

De gemiddelde veilingprijs voor verse kabeljauw in week drie bedroeg NOK 54,58/kg, een opmerkelijke stijging ten opzichte van 2023.

Ondanks hogere volumes blijft er een waardeverschil, waarbij de veilingprijzen voor verse kabeljauw in 2024 ongeveer NOK 10/kg hoger liggen dan in 2023. De prijzen voor bevroren kabeljauw, vooral voor kleinere maten, zijn gestegen van NOK 38,4/kg naar NOK 47,2/kg.

Prijzen voor verse schelvis zijn bescheiden gestegen, terwijl de markt van bevroren schelvis- en wijting verbeteringen hebben gezien.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »