China wordt grootste importeur van zalm in Azië
China is voor het eerst de grootste markt in Azië geworden voor Noorse zalmexporteurs, terwijl de verkoop van pelagische vis en witvis aan China afneemt. Andreas Thorud, de directeur voor China bij de Norwegian Seafood Council (NSC), merkte op: “China is de belangrijkste markt in Azië voor Noorse zalm, dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. Het is een interessante trend waarvan we denken dat die zal aanhouden.” Hij voegde eraan toe: “Zalm had een fantastisch jaar op de Chinese markt en maakt nu ongeveer 65% van de totale waarde uit, tegenover 40% vorig jaar”, tijdens de Norway-China Seafood Summit van de NSC op 24 oktober.
Noorwegen heeft dankzij de zalm een exportwaarde van NOK 6,40 miljard ($580 miljoen) behaald in de periode van januari tot september 2023, wat een stijging van 13% is in vergelijking met het voorgaande jaar. De algehele exportvolume is echter met 21% gedaald tot 108.698 metrische ton, vanwege een afname in de verkoop van pelagische vis en witvis.
De Noorse witvissector maakt zich op voor het krapste aanbod in twintig jaar
Er zal volgend jaar een aanzienlijke afname zijn in de wereldwijde aanvoer van Atlantische kabeljauw, volgens de prognoses van het recente Groundfish Forum in Athene, Griekenland.
De voorspelde aanvoer voor volgend jaar is slechts 791.000 metrische ton, wat aanzienlijk lager is dan in het afgelopen decennium, voornamelijk vanwege een voorgestelde verlaging van de quota in de Barentszzee, gedeeld tussen Noorwegen en Rusland.
Zowel Noorwegen als Rusland hebben de aanbevelingen van het International Council for the Exploration of the Sea (ICES) voor de kabeljauwquota gevolgd en hebben deze ingesteld op 453.427 ton.
Er zal weinig ongevangen kabeljauwquota overblijven van het huidige seizoen, dit zal gevolgen hebben voor de aanvoer in de komende jaren.
De verminderde aanvoer van kabeljauw in 2023 heeft al geleid tot een daling van de kabeljauwconsumptie in de meeste Europese markten, behalve Portugal. De hoge prijzen en geopolitieke druk hebben geleid tot verschuivingen in handelspatronen, met name naar en van China.
Ondertussen wordt verwacht dat de aanvoer van Atlantische koolvis volgend jaar zal stijgen, maar er is behoefte aan herpositionering van de markt voor deze vissoort, aangezien prijzen zijn gedaald na een tijdelijke opleving in 2022.
Over het geheel genomen is de vismarkt in onzekerheid vanwege verschillende factoren, waaronder geopolitieke spanningen en inflatie.