Marktinformatie: november 2023

Amerikaanse Garnalen importmarkt vertoont wisselende trends in 2023

De Amerikaanse garnalenmarkt vertoont tekenen van verbetering, dankzij recente gegevens van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

In september 2023 importeerde de VS 70.727 metrische ton garnalen ter waarde van $579,4 miljoen, een jaar-op-jaar verbetering van 9% in volume en een daling van 2% in waarde ten opzichte van de 65.122 ton ter waarde van $593,5 miljoen die in september 2022 werden geïmporteerd.

Deze gegevens markeren de derde opeenvolgende maandelijkse volumestijging, na 13 maanden van dalingen. Ondanks een betere maand in september 2023, ziet het ernaar uit dat de totale import van Amerikaanse garnalen in 2023 aanzienlijk lager zal eindigen dan vorig jaar.

India bleef de belangrijkste leverancier van garnalen aan de VS, met een toename in volume maar een daling in opbrengst ten opzichte van vorig jaar. Ecuador en Indonesië vertoonden verschillende trends, waarbij Ecuador op schema ligt om zijn prestatie van 2022 te evenaren terwijl Indonesië waarschijnlijk 2023 onder de prestaties van 2022 zal eindigen.

Andere landen, zoals Argentinië en China, lieten ook schommelingen zien in hun garnalenexport naar de VS, met variaties in zowel volume als waarde.

Positieve vooruitzichten voor Noorse zalmsector na Nieuwe zalmtaks

Mowi’s meest recente kwartaalverslag laat zien dat de impact van de nieuwe zalmtaks niet zo schadelijk zal zijn als de sector aanvankelijk vreesde.

De kweker schatte dat het effectieve takspercentage in zijn Noorse waardeketen slechts 10% zal bedragen, boven op de bestaande vennootschapsbelasting. Diverse bezittingen van MOWI, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts, vallen buiten het toepassingsgebied van de 25% taks.

Volgens Nils Thommesen, een senior analist bij Fearnley Securities, ligt het cijfer van Mowi lager dan hun eigen voorspellingen en zouden Mowi en de rest van de Noorse kweeksector beter kunnen presteren dan voorspelde aandelenwinsten. Het bedrijf benadrukte echter dat dit slechts een voorlopige schatting is.

“We schatten een belasting van 40% in voor Mowi Farming Norway in 2024, hoewel de schatting van Mowi ook van toepassing zou moeten zijn op voer- en marktsegmenten,” schreef Thommesen. “Als we een belastingtarief van 34-35% toepassen op onze schatting voor Farming Norway, zien we een stijging van 6-7% in onze schatting van de winst per aandeel (EPS) voor 2024 voordat we de richtlijnen voor 2024 meenemen.”

“Duidelijk een positieve afspiegeling naar andere Noorse zalmkwekers, we verwachten dat zowel Mowi als de sector vandaag beter zullen presteren.”

Stijgende prijzen voor Noorse makreel en harig in week 44

De wekelijkse exportvolumes van hele bevroren makreel uit Noorwegen zijn afgenomen in week 44, terwijl de prijzen weer stegen. Echter als we de prijzen vergelijken met de start van het visseizoen (week 34), zijn de prijzen maar licht gestegen.

De exportprijzen van Noorse makreel stegen met 1,9% in Noorse kronen, wat resulteerde in NOK 22,58 per kilogram. Ondanks dat de exportvolumes iets lager waren in vergelijking met de vorige week, tonen de cijfers een sterke week voor de export.

Zuid-Korea kwam naar voren als de grootste importeur van Noorse makreel in week 44, gevolgd door Japan, China, de EU, Vietnam, Egypte, Turkije, de VS en Oekraïne.

De export van hele bevroren haring kende ook een lichte prijsstijging in week 44. De exportvolumes stegen, waarmee het hoogste volume sinds week 25 werd bereikt. De prijzen voor haringfilets vertoonden ook een stijging, hoewel het exportvolume voor haringfilets daalde ten opzichte van de voorgaande weken.

Over het algemeen toonde de trend stijgende prijzen voor makreel en haring, wat wijst op een relatief stabiele markt voor deze vissoorten, met name tijdens het piekseizoen voor de visvangst.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »