Marktinformatie: november 2022

Noorwegen legt zalmkwekers overwinstbelasting op

De Noorse overheid wil grote viskwekers van o.a. zalm, zoals Mowi,  een soort van overwinstbelasting (resource rent tax) opleggen.  Noorwegen kondigde eind september aan dit per 1 januari 2023 te willen doorvoeren. Deze overwinstbelasting zal volgens de Noren jaarlijks zo’n 3,7 á 3,8 miljard NOK (€355 á €365 miljoen) moeten opleveren.

Premier Jonas Gahr Støre zei in een mededeling dat aquaculturen in Noorwegen gebruik maken van fjorden en wateren die tot Noorse gemeenschap behoren. Volgens statistieken was de omzet door visbedrijven die gebruik maken deze ‘Noorse publieke ruimte’ in 2021 11,8 miljard Kronen. Volgens de premier is het dan niet meer dan redelijk om een deel van het uitzonderlijke rendement op deze natuurlijke grondstoffen op te eisen. Doorvoering van deze belasting zal ook gevolgen hebben voor de afnemers van Noorse vis.

Investeerders reageerden heftig op dit nieuws. De koers van MOWI stortte in elkaar na bekendmaking van deze nieuwe belasting. Er werd een nieuwe ‘5-year low’ gevestigd. De verwachting is, dat bij doorvoering van de belasting, de winst van MOWI met een derde zal afnemen.

Leroy Seafood ontslaat 339 werknemers om onzekerheid nieuwe overwinstbelasting

Noorse zalm en wilde witvis producent Leroy Seafood Group heeft 339 werknemers moeten ontslaan om onzekerheid over het nieuwe Noorse overwinstbelastingsysteem. Leroy meent dat dit de schuld van de overheid is.

‘Dit is een slechte situatie voor ervaren medewerkers en hun families omdat ze overbodig zijn geworden. ‘Jammer genoeg zal deze situatie ook invloed hebben op onze leveranciers en klanten, vertelde CEO Henning Beltestad.’

‘Hoewel we een maand lang intensief hebben gewerkt aan goede contracten met onze klanten, zijn we onsuccesvol geweest. Om zalm te verwerken moeten we langetermijncontracten aangaan, deze verwerkingsmarkt zal verdwijnen wanneer de overheid de verdriedubbeling van de belasting zal doorvoeren.’

Kabeljauwquota voor Noorse-Russische visserijen ligt 20% lager

Spanningen over restricties voor Rusland door Noorwegen hebben ervoor gezorgd dat quota’s voor kabeljauw en schelvis naar beneden zijn aangepast.

De visserijsamenwerking tussen Noorwegen en Rusland heeft bevestigd dat de kabeljauwquota voor 2023, 20% lager zal liggen. De schelvisquota zal zo’n 5% lager liggen.

Rusland heeft laten weten dat het samenwerkingsverband mogelijk in 2023 zal worden opgeschort wanneer er meer restricties komen.

De verwachting is dat de werkelijke productie mogelijk 10% lager zal liggen. Dit komt omdat de niet-gevangen quota van 2021 was onderverdeeld tussen de twee landen voor 2022.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »