Marktinformatie: mei 2023

Sterke prijsstijgingen voor haring in week 20 van 2023

In week 20 van 2023 zijn volgens de Noorse Seafood Council (NSC) de prijzen  van bevroren haringen en haringfilets sterk gestegen.

Noorwegen exporteerde 853 ton bevroren haringen in week 20, wat geen grote verandering is ten opzichte van de twee weken ervoor, maar de prijzen stegen met 13,6% in Noorse kroon tot NOK 13,65 per kilogram. Het is de hoogste prijs voor haring sinds de piek eerder dit jaar in week 8.

De haringprijs ligt daarnaast 28% hoger dan dezelfde week in 2022. Ter vergelijking, in week 20 van 2022 exporteerde Noorwegen 905 ton haring tegen een gemiddelde prijs van NOK 10,66/kg.

In week 20 exporteerde Noorwegen 992 ton haringfilets, waarbij de prijzen met 6,2% stegen in Noorse kroon naar NOK 18,26/kg. In dollars was dat een stijging van 4,5% naar $1,69/kg.

Noorse visserijgroep Sjomat Norge kritisch over nieuwe belasting op aquacultuurgrond

De Noorse visserijgroep Sjomat Norge is nog steeds ontevreden over de nieuwe belasting op aquacultuurgrond, ondanks een verlaging naar 25% door politieke steun. De aandelenkoersen van zalmkwekers stegen na het nieuws. Norge vindt de belasting nog steeds te hoog en kritiseert het bureaucratische en retroactieve karakter ervan. Oppositiepartijen hebben het model verworpen. Na de verkiezingen hopen ze op veranderingen.

Gezondheidsproblemen omtrent de kieuwen van zalmen opgelost

Het Noorse aquacultuurbedrijf Salmon Evolution heeft met succes de gezondheidsproblemen omtrent de kieuwen van zalmen aangepakt, zoals vermeld in hun kwartaalverslag.

De sterftecijfers zijn weer op normaal niveau na het nemen van maatregelen zoals het aanpassen van de watertemperatuur, het verminderen van voeding en het verhogen van UV-straling.

Het bedrijf heeft onlangs zijn tweede partij zalm gekweekt en is van plan gedurende het tweede kwartaal meer te bevoorraden.

Ondanks enige impact op de visbatches verwacht Salmon Evolution dat de productie op een stabiel niveau zal beginnen tegen het einde van 2023.

Het bedrijf heeft stappen ondernomen om soortgelijke incidenten in de toekomst te minimaliseren, waaronder het installeren van mogelijkheden voor zoetwaterproductie ter plaatse.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »