Marktinformatie: maart 2022

Marktverplaatsing van pelagische vangst

De Europese pelagische sector heeft door de invasie van Oekraïne door Rusland een zware klap te verduren. Momenteel is het ‘lodde-seizoen’ voor Noorwegen en IJsland. Oekraïne is een van de belangrijkste afzetmarkten voor deze vissoort.

De Noorse loddevangst begon al met een tegenslag, de vangst van 90.000 ton lag ver onder de vastgestelde 145.000 ton quota. Noorwegen week daarom uit naar de Barentszzee om daar zo’n 12.400 ton extra te vangen.

“Oost-Europa koopt normaliter mannelijke loddes, maar de vraag daarnaar is afwezig omdat Oekraïne de grootste afnemer is”.

In tegenstelling tot de mannelijke loddes, wordt het vrouwtje met viskuit in Azië verkocht. De markt in Azië is goed, daarom ‘vertraagt’ Noorwegen de vangst van lodde door alleen nog vrouwelijke loddes te vangen. Het overschot aan mannelijke loddes zal worden gebruikt voor vismeel en visolie.

Verkoop haring onder het normaal

De ‘lentepaai’ van haringen was bijna aan zijn eind toen Rusland Oekraïne binnen viel.
Verkoop van haring ligt o.a. daardoor ver onder het normaal, echter komen betalingen weer langzaam door vanuit andere Oost-Europese landen. De grote verkoopvolumes moet Noorwegen hebben van West-Europese landen, ook is er veel vraag uit Egypte en gebieden langs de westkust van Afrika.

Deze haring is een ander type dan de bekende Hollandse maatjesharing. Deze maagdelijke haring (maatjesharing) wordt zoals bekend in slechts 6-8 weken gevangen (periode mei-juli), afhankelijk van het vetgehalte. Vooralsnog is er nog geen overeenstemming over de brandstoftoeslag van de schepen die straks moeten gaan varen. Hetzelfde geldt voor het transport naar Nederland. De verwachting is dat de maatjesharing c.a. 10-15% in prijs zal stijgen.

VS: Verbod import vis, schaal- en schelpdieren uit Rusland

Het Witte Huis heeft medegedeeld dat 25 maart alle vis, schaal- en schelpdieren en andere goederen uit Rusland naar de Verenigde Staten in de ban gaan.

Rusland was een van de grootste exporteurs naar de VS van vis, schaal- en schelpdieren met een exportwaarde van 1,2 miljard in 2021, een toename in waarde van 34% ten opzichte van 2020.

Het grootste deel van exportwaarde was te danken aan de ‘sneeuwkrab’ en de ‘rode koningskrab’, twee dure krabsoorten.

De executie van het verbod heeft vaart gekregen door de Russische invasie, echter lag het plan al langer op tafel. Rusland heeft namelijk al 8 jaar sancties tegen vis, schaal- en schelpdieren vanuit de VS, die hier iets aan wilden doen.

Hoge olieprijzen raken Noordzee kottervloot

De olieprijzen stijgen in een rap tempo, mede door het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Hierdoor komt de rentabiliteit van de Noordzee kottervloot in gevaar. De kottervloot dreigt zelfs niet uit te varen. De gasolieprijzen stegen ruim boven de 1 euro per liter. Gasolie betreft een hoog kostenaandeel van de vloot, daardoor zal het voor vooral de boomkorvisserij niet rendabel zijn om vis te vangen. Het niet uitvaren zal leiden tot tekorten, waardoor prijstoenames kunnen ontstaan.

Noorse zalmprijs kantelt, terwijl Chileense en Schotse zalmprijzen stabiel blijven

De Noorse zalmprijzen lagen tussen de NOK 70 en 80 per kg in week 11. In week 10 was dit nog NOK 90-93 per kg. Echter zijn de kosten om zalm te vervoeren vanuit Noorwegen naar landen in Azië zoals Japan en Zuid-Korea verdubbeld sinds de vliegroute over Rusland is gesloten voor Europese en Japanse vliegmaatschappijen. Een extra NOK 20 wordt er betaald per kg zalm als luchtvracht van bijv. Finland naar Zuid-Korea.

De prijs van Chileense zalm die veel wordt geëxporteerd naar de VS lijkt gestabiliseerd te zijn. De prijs lag met $0,05 iets hoger dan de week ervoor. De stabilisatie geldt ook voor de Schotse zalm die voor een 3-5 kg vis £0,10 lager lag dan de week ervoor.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »