Marktinformatie: januari 2023

Zalmprijzen blijven stijgen

Zalm was nog nooit eerder zo duur in de eerste week van januari. Marktprijzen van kweekzalm uit Noorwegen en Chili zullen ook weer stijgen in week 3 van 2023. De Schotse toevoer van zalm is schaars, de verwachting is dat de trend daar ook omhoog gaat.

Volgens een Noorse nieuwsoutlet ontstonden er ruzies tussen kwekers en exporteurs over de prijzen voor week 3. Vooral de zalmkwekers proberen de zalmprijzen te laten stijgen.

In Chili stijgen zalmprijzen traditioneel in het nieuwe jaar, maar dit jaar van een hoger startpunt dan normaal.

De verwachting is dat de schaarsheid van de Schotse zalm zo blijft tot tenminste het volgende kwartaal.

Zalmprognose voor 2023

Het jaar 2022 stond in het teken van record brekende zalmprijzen te midden van de eerste wereldwijde aanbod krimp in zes jaar. Het bericht van grote marktanalisten is dat  2023 een beperkte aanbodverlichting zal brengen, met kweekvolumes uit Noorwegen en Chili die naar verwachting het patroon van vorig jaar zullen weerspiegelen.

‘In 2023 zal de wereldwijde beschikbaarheid van verse zalm waarschijnlijk beperkt blijven, vooral in de eerste helft van het jaar,’ vertelde Lars Garshol, hoofd zalmanalist bij Kontali.

‘De Europe zalmkweek zal nog niet eens een groei van 3% voor 2023 zien. In Noord- en Zuid Amerika is productiegroei ook beperkt, waarschijnlijk zal deze op een vergelijkbaar niveau eindigen als in 2022.’

Rabobank heeft de meeste optimistische verwachting, een 3,9% globale groei van zalm.

Over de zalmprijzen voor 2023 willen analisten nog weinig zeggen, dit vanwege de nieuwe Noorse zalmtax van 40%.

Bankengroep Nordea heeft hun verwachting voor 2023 met NOK 5/kg naar boven bijgesteld, oftewel een gemiddelde van NOK 80/kg voor het komende jaar.

De EU geeft geen importnummers meer uit voor Russische schepen

De Europese Comissie (EC) is gestopt met het uitgeven van nieuwe importnummers voor Russische vloten. Dit heeft invloed op tenminste de drie grootste visbedrijven. Nieuwbouw van Okeanrybflot en Russian Fishery Company (RFC), evenals een nieuw uitgerust vaartuig van Norebo Holding zijn getroffen. Visfilets en surimi van de Russische vloot RFC kunnen bijvoorbeeld niet meer aan Europa worden verkocht.  Daarnaast kunnen dubbel gevroren Alaska pollakfilets (H&G) niet meer door de Okeanrybflot en RFC vloten worden verkocht aan Europa.

Europa heeft echter nog geen totale verbod of opslag voor vis vanuit Rusland zoals de VS en Groot-Brittannië. De VS voerde een volledige ban van visproducten vanuit Rusland in na de Russische invasie van Oekraïne in maart 2022. Groot-Brittannië voerde een extra opslag van 35% in op Russische visproducten

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »