Marktinformatie: december 2022

Visindustrie kampt met hoge kosten

De stijgende kosten, toenemende inflatie en krapte op de arbeidsmarkt zorgen voor druk op de visverwerkende industrie en visgroothandel. De Visfederatie heeft onderzoek gedaan onder haar leden om meer inzicht te krijgen in de bedrijfskosten.

De toegenomen kosten voor energie hebben de grootste impact op de bedrijfsvoering. Van de deelnemende bedrijven gaf 64% aan er bovengemiddeld of enorm veel last van te hebben, waarbij 29% van de respondenten de maximale negatieve impact aangaven.

Redenen voor oplopende kosten van voedselproducenten zijn:

  1. De waardestijging van de dollar ten opzichte van de euro. Veel visproducten worden namelijk geïmporteerd uit het buitenland.
  2. Vertraging in kostenverhoging door lopende leveringscontracten.
  3. Indirecte energiekosten zoals de productiekosten van halffabricaten.
  4. Toenemende personeelskosten.

Vergeleken met 2021 zijn voor 95% van de bedrijven de energiekosten toegenomen. Voor 62% zijn deze kosten zelfs meer dan verdubbeld, en 29% van de bedrijven ziet meer dan een verdriedubbeling van de energiekosten.

Het kabinet wil het midden- en kleinbedrijf helpen met de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Maar de energiekosten voor de Nederlandse visverwerkende industrie en visgroothandel liggen voor meer dan 80% van de bedrijven onder het voor de TEK vastgestelde energie-intensiteitspercentage van minimaal 7% van de omzet. Dit betekent dat maar een enkel bedrijf in onze sector mogelijk aanspraak kan maken op TEK-subsidie.

Vraag naar vis in blik stijgt

Zoals eerder genoemd zorgt inflatie ervoor dat voedsel- en energieprijzen steeds  verder oplopen. Europeanen voelen de druk en letten op hun uitgaven, waaronder uitgaven aan boodschappen. Net zoals tijdens de pandemie is er een productgroep die zal profiteren van de economische recessie: vis in blik, goedkoop en makkelijk en lang in kast te bewaren.

Uit een onderzoek verricht door KICR, blijkt dat een derde van de consumenten geloven dat ze meer blikvoeding zullen aanschaffen in het komende jaar. Zo’n 20% van de consumenten geeft aan dat ze minder koelverse producten zullen aanschaffen, omdat over het algemeen deze producten meer premium en duurder zijn.

Een woordvoerder van het visconserven bedrijf Princess meent dat meer geblikte vis werd verkocht in de afgelopen 4 maanden dan tijdens een lockdown in 2020.

Volgens Kantar data groeit de vraag sinds februari naar geblikte voeding harder dan de rest van de markt.

Zalmhuys Group Urk neemt activiteiten H. van Wijnen over

Het oudste zalmbedrijf van Nederland, H. van Wijnen is overgenomen door de Zalmhuys Group in Urk, en gaat verder on de naam ‘Zalmhuys Van Wijnen’.

In oktober werd zalmrokerij H. van Wijnen b.v. failliet verklaard. Stijgende inkoopprijzen van vooral Noorse zalm in 2021 zorgde voor lage marges waardoor van Wijnen niet meer verder kon.

Directeur van de Zalmhuys Group, Ten Napel, zag het faillissement als een kans en bood het merendeel van de arbeidskrachten van H. van Wijnen een nieuwe baan aan. De activiteiten in de fabriek met de nieuwe naam ‘Van Wijnen Smokery’ worden onder het bestaande managementteam voortgezet.

Afgelopen zomer werd nog een nieuwe zalmfabriek in Spakenburg door H. van Wijnen in gebruik genomen, voor de verwerking van verse zalm en het roken van zalm. Zalmhuys Van Wijnen zal in samenwerking met de pandeigenaar Kennemervis Groep de activiteiten voortzetten.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »