Marktinformatie: augustus 2022

Noorse zalmprijzen stabiel, Chileense omlaag en de Schotse omhoog

De vooruitzichten voor de Noorse zalmprijzen zien er in augustus stabiel uit nu de sterke dalingen van de vorige maand achter de rug zijn. De Chileense zalmprijzen zijn echter nog steeds aan het dalen, maar de Schotse zalmprijzen stijgen zelfs. 

De afzetvolumes van zalm blijven nog steeds stijgen bij stabiele Noorse zalmprijzen die rond de NOK 70 per kg voor een 4-5 kg zalm liggen in week 31. De prijzen liggen daarmee een stuk lager dan die van 3 maanden geleden (NOK 126).

De Chileense zalmprijzen daalde wel in week 31. De Urner Barry Index zag een prijsdaling van 1,5% wat neerkomt op een daling van zo’n $0,10. De Chileense producenten waren zelf ook verbaasd over de dalingen. Ze hadden verwacht dat de prijzen stabiel zouden blijven net zoals de Noorse variant.

De verwachting volgens Schotse visverwerkers is dat de prijzen van Schotse zalm zullen stijgen na flink gedaald te zijn in week 31. Een verwerker van 1-3 kg zalmen zei dat prijzen volgende week tussen de €7,60 en €7,70 zullen liggen. Dat betekent een wekelijkse stijging van €0,20.

‘Deze week (31) is de goedkoopste dit jaar, maar het voelt of ze er alles aan doen om de prijzen te laten stijgen’.

‘Ik denk dat het een soort van normalisatie is, maar de prijzen liggen nog steeds hoger dan vorig jaar rond deze tijd’. ‘We zien dat dat kwekers de zalmproductie terug schalen om de prijzen omhoog te gooien.’

Pangasiusprijzen versoepelen nu het aanbod is verbeterd

Vietnamese pangasius exportprijzen waren aan het versoepelen in juni en juli, maar volgens bronnen kunnen we mogelijk verhogingen verwachten door China’s strenge COVID importregulatie. De exportprijzen naar belangrijke markten zoals Europa, China en de VS waren allemaal aan het stijgen tegen het einde van 2021 ondanks de grote verschillen in product voorkeuren.
In de grafiek hieronder zijn die prijsontwikkelingen te zien.

Pangasiusfilets met EU als exportbestemming waren gestabiliseerd op €3,40 per kilogram in de lente voordat het deze zomer begon met dalen.

‘Prijzen zijn zoveel gangbaarder dan voorheen, volgens de woordvoerder van het bedrijf ‘Siam Canadian Group; . ‘100% van de Vietnamezen zijn gevaccineerd, het is weer terug naar het normaal. Geen dagelijkse COVID-testen, geen isolatie en geen afstand houden. Verwerkers voegen geen onnodige extra kosten meer toe.’

Dan heb je ook nog dat de vrachtkosten lager liggen door de stijgende inflatie van verschillende markten.

In mei werd verwacht dat het tekort tot augustus of september zou voortduren, dat blijkt uit te komen nu de situatie in juli al is verbeterd. ‘Het kweken gaat steeds beter, de grondstoffen kunnen voldoen aan de vraag.’

‘Een grote Europese importeur van pangasius zegt juist dat het aantal bestellingen over het algemeen laag liggen van pangasius. China heeft daar het grootste effect op gehad omdat ze de poorten en gekoelde opslagplaatsen dicht gooiden. Een importeur uit de VS meldde ook dat ook daar de import lager ligt.

De Chinese overheid heeft import van diepvries voeding weliswaar versoepeld op 13 juli. Producten die positief testen op het coronavirus worden niet meer geweigerd. Verschillende bronnen verwachten een kooptoename van de Chinezen. ‘China is de belangrijkste afnemer van pangasius, hun heropening zal helpen met de prijzen. De import wordt makkelijker, maar het kan mogelijk langer duren voordat de prijzen weer $3,40/kg zijn.’

‘Het is vooralsnog stil in deze eerste week van augustus meldt Phu Seafood. De verwachting van de prijzen van de aanvoer voldoen niet aan de vraag.

Russische diepvries visprijzen stijgen opnieuw in week 31

Het oosten, midden en noordwesten van Rusland zien opnieuw stijgingen van diepvries visprijzen in week 31.

In de recente maanden waren de prijzen zwak in dollars met de roebel sterk. In week 29 en 30 echter zwakte de roebel af, terwijl de visprijzen stegen. Dat betekent wanneer de twee koersen veranderen in dezelfde verhouding dat de dollar stabiel blijft.

Op 5 augustus kwam de wisselkoers uit op $1 voor RUB 60,26

De roze zalmprijzen lagen bijvoorbeeld in week 31 met RUB 175-210/kg) hoger dan vorige week (RUB 160-190/kg).

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »