Marktinformatie: april 2023

Vooruitzichten voor het zalmseizoen in Alaska: hoge prijzen voor koningszalm en stabiele of lagere prijzen voor sockeye

Over minder dan een maand zal het zalmseizoen in de Amerikaanse staat Alaska van start gaan. Er wordt voorspeld dat de prijzen voor sockeyezalm stabiel blijven of lager zullen zijn en dat er hoge marktprijzen zullen zijn voor koningszalm.

De voorspellingen van het Alaska Department of Fish and Game (ADF&G) voor de ‘zalmloop’ omvatten grote sockeye- en roze zalm vangsten, geconcentreerd in Bristol Bay en Prince William Sound.

Met Koningslopen/zalmlopen wordt het jaarlijkse vismigratie-evenement bedoeld waarbij veel zalmachtigen, die meestal in zoet waren worden uitgebroed en het grootste deel van het volwassen leven stroomafwaarts in de oceaan leven, terugzwemmen tegen de stroom in naar de bovenloop van rivieren om te paaien op de grindbedden van kleine kreken.

Bristol Bay produceert het grootste deel van de wilde sockeye zalm ter wereld, en Prince William Sound ziet in goede jaren meer dan 100 miljoen wilde en gekweekte roze zalm geoogst worden. Prince William Sound is ook waar de Copper River stroomt, die bekend staat om zijn hoogwaardige konings- en sockeye zalm. Copper River vissers beginnen elk jaar het Alaskazalmseizoen met hun koningszalmvisserij die midden mei van start gaat. Een deel van de reden voor die premium prijs voor Copper River koningszalmen is dat het enkele van de eerste wilde vissen zijn die op de markt komen. In voorgaande jaren werd een enkele vis verkocht voor ongeveer $100 per pond. De prijzen voor koningszalmen zullen dit jaar waarschijnlijk ook stijgen nadat de Pacific Fishery Management Council heeft gestemd om de meeste koningszalmvisserijen aan de Californische kust te sluiten. Maar koningslopen worden ook niet voorspeld als erg goed in Alaska. De Kenai River koningsloop in Cook Inlet is volledig gesloten en de meeste voorspellingen voor de indicatorbestanden van Southeast Alaska zijn dit jaar zwak of gemiddeld.

Er zijn dit jaar echter een aantal factoren die de vissers tegenwerken, waaronder beperkte koelopslagcapaciteit, aanhoudende problemen in de toeleveringsketen, druk van stijgende inflatie- en verzekeringskosten en een sterke Amerikaanse dollar. Wanneer de Amerikaanse dollar sterk is, wordt het geëxporteerde product duurder in het buitenland, wat de vraag ernaar kan verminderen.

Stijgende import van vis door China ondanks strenge COVID lockdowns

De import van vis door China is in 2022 met 35% gestegen naar een recordbedrag van $19,13 miljard. Dit suggereert dat de strikte COVID-19-protocollen voor import en frequente lockdowns minder impact hadden op de consumptie dan gedacht. De invoer overtrof het vorige record van $15,8 miljard in 2019, dit blijkt uit een analyse van Chinese douanegegevens door Undercurrent News en Fan Xubing, het hoofd van het in Beijing gevestigde Seabridge Marketing. De importvolumes van vis namen toe met 21% tot 4,19 miljoen metrische ton.

Dit toont de robuustheid van de Chinese vraag aan, zelfs wanneer strikte COVID-19-protocollen voor import en lockdowns wijzen op beperkte uitgaven. Verkoop via groothandels en supermarkten leken af te nemen, zei Fan, maar dit werd gecompenseerd door hogere verkoop via nieuwere kanalen zoals e-commerce, groepsaankopen en live streaming evenementen.

Vorig jaar was Ecuador de grootste leverancier van China, met $3,56 miljard export naar China, waarvan vooral garnalen. Dit was een stijging van 63% in waarde ten opzichte van 2021. Ecuador werd gevolgd door Rusland met $2,76 miljard, een stijging van 48% op jaarbasis.

Een andere opvallende import waren de koude garnalen. Ondanks hogere marktprijzen steeg de invoer van deze schaaldieren met 108% in waarde naar $542,6 miljoen, terwijl de volumes met 69% toenamen tot 72.000 ton. “Eigenlijk presteerden koude garnalen nog beter dan warmwatergarnalen in termen van groei. Mensen houden van wilde vangst; ze geloven dat wilde garnalen veiliger, voedzamer en lekkerder zijn,” aldus Fan.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »