Marktinformatie: april 2022

Recordvraag naar zalm lijdt tot nieuwe kweekmethodes

Aan de prijsstijgingen van zalm lijken in 2022 geen einde aan te komen. Analisten voorspelde een toename in de vraag naar zalm eind 2021 nadat de coronacijfers afvlakte. De hoogte van deze prijsstijgingen was echter niet op gerekend. Op 14 april werden zalmprijzen over de Nok 100/kg geconstateerd en werd er een nieuw paasrecord gevestigd.

De boodschap die het hele jaar al luidt is: ‘het aanbod groeit niet hard genoeg om de ‘nieuwe’ globale vraag naar zalm tijdens de coronapandemie te vervullen.’

Voor Noorwegen is het probleem echter niet nieuw. Het land is al jaren opzoek naar nieuwe bronnen van zalmtoevoer. In een rapport over de Noorse aquacultuur zijn er momenteel productielicenties uitgegeven voor 88.529 m² ton biomassa.

‘We verwachten dat de vraag zal verdrievoudigen in de volgende 2 decennia. Er is een grote stroom aan kapitaal te zien voor de ontwikkeling van nieuwe kweekmethodes. Zo zal er additionele toevoer vanuit offshore en op land gelegen kwekerijen moeten komen. Echter zullen de grote volumes alsnog uit traditionele kwekerijen komen. Daarnaast zullen er in de toekomst hybride of gesloten oplossingen op zee moeten worden bedacht, aldus adviesbureau Ernst & Young.’

Wijzigingen kwiklimiet vis, schaal- en schelpdieren

Op basis van het wetenschappelijk advies van EFSA heeft de Europese Commissie op 12 april besloten de maximumgehalten voor kwik in voedingsproducten waaronder vis, schaal en schelpdieren te herzien. Er zijn drie groepen kwikgehaltes waar vis, schaal en schelpdieren kunnen onder vallen namelijk 0,30 mg/kg, 0,50 mg/kg en 1,0 mg/kg. Onder de 1,0 mg/kg vallen onder andere tonijn, marlijn, haai en zwaardvis. In de laagste groep vallen producten als zalm, pangasius en kabeljauw.

Seafish maakt bezwaar tegen beoordelingen ‘visgids’

Het vertegenwoordigde orgaan van de Engelse vismarkt ‘Seafish’ heeft bezwaar gemaakt tegen de Marine Conversations Society’s laatste oplage van de ‘Good Fish Guide’, een gids die vissoorten beoordeeld.

MCS is een non-profit organisatie die gebruik maakt van een zogenaamde verkeerslichtsysteem. Groen betekent de beste keuze, oranje is redelijk, de vis is goed te eten maar er zijn verbeteringen zijn nodig en rood licht betekent vermijd deze vis. Seafish meent dat de Engelse visserijen te zwaar beoordeeld zijn.

In de laatste oplage van de gids werd er rood licht aan 14 vissoorten toegekend, waaronder de zeeduivel uit de Noordzee en West-Schotland, een aantal Rajidae- en rogsoorten en een aantal krab- en kreeftsoorten.

‘We weten dat het de goede weg opgaat in Engeland’. ‘Belanghebbenden managen al de duurzaamheid van schaaldieren en vinvissen’, meent de uitvoerend directeur van Seafish.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »