Marktinformatie: september 2022

Zalmprijzen stijgen in week 38 na dalende weken in 2022

De prijzen van zowel Chileense, Noorse en Schotse zalm lagen in week 38 hoger dan in de week ervoor. Een Noorse zalmkweker meent dat zalm €0,40 per kg duurder is geworden (2-3 kg zalm).

De dalingen van de afgelopen weken lijken achter de rug. Dit komt omdat Europese kopers hun voorraden fors verhoogden op het laagste prijspeil van het jaar. De prijzen kunnen fors schommelen nu een ‘nieuwe normaal’ is gevestigd.

Noorwegen ziet beste jaar ooit voor makreel

Na lang zoeken voor goede plekken om op makreel te vissen kan Noorwegen eindelijk weer zeggen dat ze goede kwaliteit makreel hebben. De vangsten zijn zo goed dat we terug moeten gaan naar 2015-2017 voor vergelijkbare hoeveelheden makreel. De vangsten zijn bijna allemaal voor menselijke consumptie. De vangsten in 2022 (59% van de quota) liggen weliswaar wel lager dan 2021 (72% van een hogere quota).

Opvallend is dat de prijzen zijn gestegen ten opzichte van 2021. De gemiddelde prijs kwam dit jaar uit op NOK 12,98 per kg, een forse toename ter opzichte van 2021.

Global Shrimp Forum Utrecht

GSF is een forum en trekt zo’n 400-500 leidinggevenden die gehele keten van de garnaalindustrie representeren.

Tijdens het GSP ging het vooral over de booming productie van garnalen in Ecuador. Echter laat een nieuw onderzoek zien dat de productie/export van India hoger ligt. India was namelijk het eerste land dat een export van meer dan 1 miljoen kubieke ton vannamei garnalen aantikte, dus niet Ecuador. De verwachting is wel dat Zuid-Amerika eerder (2025) dan India een productie van 2 miljoen kubieke ton garnalen zal aantikken. De verwachting is zelfs dat de productie in India met 8-12 % zal afnemen in 2022.  Kumar van Vaisakhi Bio Marine zegt dat dit komt door de macro-economie waar het land zich in verkeerd.

De afzetmarketen tussen Ecuador en India zijn erg verschillend. Ecuador ‘s grootste afzetmarkt is China  (garnalen met kop). Daarnaast exporteert het land ook veel naar het zuiden van Europa. India daarentegen exporteert het meeste naar verenigde Staten (garnalen zonder kop).

Door de hoge productie van o.a. garnalen liggen de prijzen van schaaldieren dichter bij andere vis- en vleesproducten. Consumenten beginnen door de inflatie deze prijsstijgingen langzamerhand op te merken.

NVWA publiceert rapport ‘visketen in beeld’

Op maandag 5 september is het rapport ‘Visketen in beeld’, het fraudebeeld en de risicobeoordeling gepubliceerd.

Uit de presentatie bleek o.a. dat de NVWA van mening is dat er meer onderzoek nodig is naar de effecten van milieuverontreiniging op het leefmilieu van vissen en daarmee de voedselveiligheid van visconsumptie.

Het NVWA is van mening dat wet- en regelgeving nodig is die milieuvervuiling voorkomt. Daarnaast heeft de NVWA geconstateerd dat zij nadrukkelijker toe zal zien op hygiëne bij visverwerkende bedrijven en zal ze blijven controleren op het gebruik van niet toegestane additieven in visproducten, met name daar waar deze worden gebruikt om vis te kleuren. Het kleuren van vis vormt een risico voor consumenten aangezien bederf daardoor niet meer zichtbaar is.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »