Marktinformatie: juli 2023

Ijslande Kerecis en Deense Coloplast bundelen krachten voor miljardendeal in duurzame wondverzorging met vishuidtechnologie

Het IJslandse bedrijf Kerecis, bekend om zijn wondverzorgingsproducten met vis-huidtechnologie, staat op het punt te worden overgenomen voor meer dan $1 miljard door het Deense multinational gezondheidsbedrijf Coloplast. Kerecis heeft plannen om het gebruik van vishuiden uit te breiden, met name van Noord-Atlantische kabeljauw en andere koudwatersoorten. Ze streven ernaar om het organisch materiaal te benutten dat doorgaans wordt weggegooid. Dit is omdat vishuiden overvloedig aanwezig zijn en geen agressieve chemicaliën voor de behandeling ervan nodig hebben.

Op dit moment gebruikt Kerecis minder dan 1% van de vishuiden in IJsland, maar met de overname verwachten ze een aanzienlijke groei. Het bedrijf heeft goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor zijn vishuidtechnologie, waardoor het de enige vishuidbedrijf is dat is gemachtigd voor wondverzorging. Onder Coloplast zullen Kerecis-producten in 140 landen worden verkocht, waarmee hun wereldwijde toegankelijkheid wordt vergroot.

Sinds de lancering van hun producten in 2016 heeft Kerecis opmerkelijke groei doorgemaakt, met een waardering van meer dan $1 miljard met de Coloplast-deal. Na de overname zal Kerecis zelfstandig blijven opereren en wordt verwacht dat het aanzienlijke omzetgroei zal kennen in het komende financiële jaar.

Prijsschommelingen in de wereldwijde zalmmarkt

Volgens bronnen blijven de spotprijzen voor Noorse gekweekte zalm stabiel of nemen ze iets af, terwijl de markten voor Chileense en Schotse zalm een beperkt aanbod en een prijsstijging zien.

Het prijsverschil tussen kleine en grote Noorse gekweekte zalm is in eerdere weken groter geworden, maar naar verwachting zal dit veranderen in week 29. In de VS zijn de spotprijzen voor Chileense gekweekte zalm gestopt met dalen en zijn ze gestegen als gevolg van een beperkt aanbod en betere opties buiten de VS.

De prijzen voor Schotse zalm zijn ook aan het stijgen, met een prijsstijging van ongeveer £1,00 per kilogram in de afgelopen twee weken. De markt voor Schotse zalm zal naar verwachting dalen wanneer de Noorse verwerkers terugkeren van vakantie.

Chileense zalmindustrie blij met officiële certificering voor export naar India

Sernapesca, de nationale dienst voor visserij en aquacultuur van Chili, heeft een officiële certificering verkregen voor bevroren en gekoelde zalmproducten die vanuit Chili naar India worden geëxporteerd. De Chileense zalmproducenten vieren dit succes, zo meldt Salmon Expert.

Sernapesca, samen met haar Indiase tegenhanger, de Voedselveiligheids- en Standaardisatie Autoriteit van India (FSSAI), heeft bevestigd dat zij op 15 juli de benodigde besprekingen en werkzaamheden hebben afgerond om de voorwaarden vast te stellen voor de officiële certificering van bevroren en gekoelde zalm- en schaaldierproducten die vanuit geregistreerde verwerkingsbedrijven naar India worden gestuurd.

Loreto Seguel, uitvoerend directeur van de Chileense zalmraad, benadrukte het belang van deze marktopening en het positieve effect ervan op de Chileense zalmindustrie en de hele toeleveringsketen. Ze prees ook de samenwerkingsinspanningen van Sernapesca, het ministerie voor internationale economische betrekkingen, de Chileense ambassade in India en ProChile.

Deze mijlpaal opent nieuwe perspectieven voor de Chileense zalmindustrie, breidt haar geografische bereik uit en geeft toegang tot een markt met groot groeipotentieel. Dit is positief voor een productieve activiteit die zeer relevant is voor de ontwikkeling van de gehele zuidelijke macrozone van Chili,” zei Seguel.

De totale handel tussen Chili en India bedroeg in 2022 $2,77 miljard. India is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, met een groeiende middenklasse die naar schatting uit ongeveer 264 miljoen mensen bestaat, van een totale bevolking van ongeveer 1,4 miljard in 2022. Daarom vertegenwoordigt het een strategische koper met aanzienlijk exportpotentieel, volgens Seguel.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »