Marktinformatie: juli 2022

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotesten en blokkeren havens

Vissers hebben zich op 4 juli aangesloten bij de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van de overheid.

Zo’n veertig garnalenkotters blokkeerden die maandagochtend de haven van het Groningse Lauwersoog. Actiegroep van kottervissers, Eendracht Maakt Kracht (EMK) kondigt, ook in andere plaatsen zoals IJmuiden en Den Helder protesten aan.

Hoe die acties er precies uit gaan zien, laten de vissers nog niet los. De manier van actievoeren verschilt volgens hen per locatie, net als tijdstip.

EMK had halverwege vorige maand samen met de Nederlandse Vissersbond al aangekondigd dat zij mee zouden gaan protesteren.

Naast de gevolgen van de brexit, de komst van windmolenparken en het Europese verbod op pulsvisserij, kampt de visserijsector ook met de torenhoog opgelopen brandstofprijzen. Veel schepen blijven momenteel zelfs in de haven, omdat het eenvoudigweg niet loont om uit te varen.

Lichte prijsdaling van zalm in week 25

Er was een lichte daling van Noorse zalmprijzen te zien in week 25 volgens de NASDAQ Zalm Index.

De index laat zien dat de zalmprijzen week op week 2% zakte. Daarmee kwam gemiddelde kiloprijs uit op NOK 104,72 (€10,03).

De grafiek van de laatste weken ziet er vlak uit vergeleken met de eerdere weken. De totale stijging in de maand juni was in totaal maar 3,2%.

De export lag in week 25 tevens 1302 ton hoger dan de week ervoor. Het totaal kwam daarmee uit op 16.619 ton.

Europese supermarkten zien af van sockeye zalm uit Alaska door stijgende prijzen

Wilde sockeye zalm uit Alaska zal mogelijk uit de schappen van Europese supermarkten verdwijnen als de inkoopprijzen niet zakken.

Met dank aan de marketingactiviteiten van de Alaska Seafood Marketing Insitute en anderen is de wild gevangen vis wereldwijd beschikbaar in supermarkten zoals Aldi en Lidl. Dit ondanks dat deze vis duurder is dan de meer beschikbare en goedkopere Noorse kweekzalm.

Daarnaast verwachten verwerkers uit Alaska een prijsverhoging van $1 per pond wilde zalm ten opzichte van vorig jaar.

Hiermee komen de prijzen voor een 2-4 lb sockeye ‘bevroren met kop & ingewanden’ (H&G) uit op $4,80/lb – $5/lb. Een H&G 4/6 lb zal echter niet veel duurder zijn en komt hiermee uit op $5.75/lb – 6.15/lb.

“Het probleem dat op dit moment speelt is dat Europese retailers gewoon nee zeggen tegen de prijsverhogingen. ‘We schrappen het gewoon uit ons assortiment’. De verkopers uit Alaska denken dat ze hoge prijzen kunnen blijven voeren.”

De verwachte vangst zal zo’n 74 miljoen sockeye zijn met een totaalgewicht van 348m pond. De vraag in de VS naar sockeye ligt hoog (en is stabiel gebleven) omdat het een gezonde piek kreeg door de COVID-19 lockdown.

Echter zullen vissers en verwekkers moeten opdraaien voor kosten zoals van diesel en zelfs vliegtickets voor het invliegen van personeel naar Alaska door de stijgende inflatie.

‘De prijs van een vliegticket naar de ankerplaats is soms drie keer zo duur in vergelijking met een jaar geleden’. Wanneer een bedrijf zoals Peter Pan seafoods 1000 tickets per jaar moet aanschaffen lopen de kosten hoog op.

De inflatiekosten en logistieke chaos die de Alaska zalmsector aantasten deze zomer is niet nieuw volgens Hickman.

“De (operationele) kosten, of het nu een visverwerker of een vissersboot is, zijn natuurlijk extreem hoog. De toeleveringsketen is erg moeilijk. Ik denk dat we dit jaar taferelen zullen zien waar een eenvoudig onderdeel van $3, waarschijnlijk sommige vissers uit de markt zal zetten omdat, ze niet aan de materialen kunnen komen. Ik denk dat uitdagingen er altijd zijn en dat het daarom altijd goed is om visser te zijn in Alaska. Op dit moment zijn de prijzen hoog, maar dat geldt ook voor al het andere,” zei Hickman.

Toch suggereerde een sockeye-koper dat Europese retailers op een breekpunt zouden kunnen staan, en dat de onzekerheid in het vroege seizoen het maken van aankoopbeslissingen moeilijk maakt. De EU-markt voor bevroren zalm uit Alaska is “totaal anders” dan de Amerikaanse markt, volgens hem.

“Mijn zorg is dat ze behoorlijk optimistisch zijn om ons ertoe te brengen ons in te schrijven voor volume. We accepteren de prijs op dit moment niet. We proberen ons in te houden, omdat we niet in een situatie willen komen waar we een contract voor grote volumes moeten aangaan” zei hij.

Voeg daarbij het feit dat de prijzen voor veel vis en schaal- en schelpdieren beginnen te dalen van eerdere hoogtepunten. Zelfs als de prijzen van gekweekte zalm op peil zijn gebleven, althans in de VS. In Europa beginnen de Noorse prijzen te stabiliseren en zullen mogelijk doorzetten.

“Ik denk de supermarkten weten dat de kweekprijzen altijd dalen in september en oktober. Ze dalen altijd vanwege ontwikkeling- en biomassaproblemen. De kwekers moeten deze vissen eruit halen. En natuurlijk weet je, dat maakt het verschil in grondstofprijs alleen maar groter voor de gekweekte zalm,” zei hij. “Laten we zeggen dat ze het verlagen tot, zeg maar, acht euro per kilo. En we brengen vis binnen voor $ 6/lb, ja. Het is een enorm verschil.”

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »