Marktinformatie: februari 2023

Zalmprognose voor 2023

Het jaar 2022 stond in het teken van nieuwe records op het gebied van de zalmprijzen te midden van de eerste wereldwijde aanbodkrimp in zes jaar.

Het bericht van grote marktanalisten is dat er in 2023 een beperkte aanbodverlichting zal zijn, met kweekvolumes uit Noorwegen en Chili die naar verwachting het patroon van vorig jaar zullen weerspiegelen.

Daarentegen zijn contractprijzen voor de eerste helft van 2023 hoger dan vorig jaar. Dit komt o.a. door retail afzetvolumes hoger zijn dan dat ze voor COVID-19 waren, tevens heeft de foodservice een goede comeback gemaakt sinds de pandemie.

Een andere reden voor hoge(re) contractprijzen was de invloed van een mogelijke zalmtaks. In reactie op de openbare raadplegingsplannen met 40% zalmtaks van de regering gingen meer afnemers contracten aan: 28% in kwartaal 4 van 2022 vs. 22% in kwartaal 3 van 2022.

Het jaar 2023 is gestart met de hoogste prijzen ooit gemeten voor januari.

Winterzweren

Noorse en Schotse zalmprijzen zullen ook in week 8 van 2023 weer verder stijgen.

De reden van deze snelle prijsstijging is volgens de CEO van MOWI is dat er veel vissen in Noorwegen momenteel last hebben van ‘winterzweren’.

Winterzweren zijn zweren die meestal voorkomen langs de geschubde zijkanten van de in zeewater gekweekte Atlantische zalm. De zweren verschijnen aanvankelijk als kleine, cirkelvormige epidermale laesies die geleidelijk in omvang en diepte kunnen toenemen.

De kwaliteit van de zalm wordt daarmee aangetast, waardoor deze niet meer voldoet aan de kwaliteitsvereisten voor de verkoop. Hierdoor is het aanbod aan kwalitatieve zalm veel lager en zullen de  afnemers dus meer moeten betalen.

Zalmtaks

Veel belanghebbenden waren het niet eens met de zalmtaks die in januari in zou gaan. De Noorse overheid heeft daarom besloten om hun kader opnieuw te beoordelen. Verwacht wordt dat de Noorse overheid in maart van dit jaar met een nieuw voorstel zal komen, met het oog op het volledig ondertekenen en operationeel maken van het wetsvoorstel tegen het einde van het tweede kwartaal van 2023.

Veel zalmkwekers bereiden zich al voor op de zalmtaks. Zo ontsloeg Leroy Seafood 339 werknemers nadat het nieuws over de zalmtaks bekend werd gemaakt. Daarnaast kelderden de aandelen van Noorse visproducenten, waaronder MOWI, SalMar en Grieg Seafood.

s’ Werelds grootste zalmkweker, MOWI waarschuwt dat de zalmtaks zal leiden tot lagere investeringen wat zal resulteren in een lagere aanvoer en dus hogere zalmprijzen over de hele wereld. Daarnaast is MOWI bang dat de zalmtaks  veel werknemers hun baan gaat kosten.

“Als een producent met 50 procent van de wereldmarkt met een jaarlijkse groei van 4-6 procent zijn productiegroei terugbrengt tot 2-3 procent, dan krijg je in de toekomst duidelijk een krappere markt en structureel hogere prijzen,” zei Gorjan Nikolik, senior global seafood specialist bij de Rabobank.

Toekomstverwachting

Gezien de bovenstaande ontwikkelingen in de markt is het de algemene verwachting dat de zalmprijzen voorlopig op een hoop niveau zullen blijven in de komende maanden.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »