Marktinformatie: augustus 2023

Dalende zalmprijzen wegens toenemende aanbod

In week 35 worden lagere prijzen verwacht voor Atlantische zalm in zowel Europa als de VS, als gevolg van een trage vraag en een grotere beschikbaarheid van het product op de markt. De markprijzen voor Noorse zalm dalen, met een prijs variërend van €6,40/kg tot €8,75/kg, afhankelijk van de grootte. De prijzen zijn lager dan de week ervoor, met een daling van €0,05 tot €0,40. Deze afname wordt toegeschreven aan een grotere aanvoer op de mark.

Een vertegenwoordiger van een Noorse zalmexporteur meldde prijzen van respectievelijk NOK 66/kg, NOK 67/kg, NOK 68/kg en NOK 85 voor zalm van verschillende groottecategorieën. Hij merkte op dat een vergelijkbare prijsdaling vorig jaar in dezelfde periode plaatsvond, waarbij zowel de volumes als de prijzen een dieptepunt bereikten. Hij verwacht dat kopers nu zullen profiteren van de lagere prijzen door de vis te kopen en in te vriezen.

Ook in de Amerika dalen de prijzen van Chileense zalm na een periode van relatieve stabiliteit. Het Urner Barry-rapport van 24 augustus meldt prijzen variërend van $5,65 tot $6,10 per pond voor verschillende grootteklassen, met dalingen van $0,25 tot $0,30 per pond ten opzichte van de week ervoor. Deze daling wordt toegeschreven aan het einde van de vakantieperiode en het begin van het schooljaar, wat resulteert in een afname van de verkoop.

Tot slot worden Schotse zalm prijzen geschat tussen €6/kg en €6,40/kg voor vis van 2-3 kg, wat een stijging is van minstens €0,20 ten opzichte van de week ervoor. De eerdergenoemde Europese handelaar bood “superieure” kwaliteit Schotse zalm aan voor levering op 28 augustus, met prijzen van respectievelijk €6,80/kg, €7,10/kg en €7,70/kg voor verschillende groottecategorieën.

Vietnamese pangasiusindustrie onder druk

Vietnamese pangasius-verwerkers staan voor aanzienlijke uitdagingen, waarbij sommige zelfs failliet gaan als gevolg van een reeks gebeurtenissen in de afgelopen twee jaar.

De assistent-voorzitter van Nam Viet Joint Stock Company (Navico), Thien Doan, verklaarde dat de verwerkers te maken hadden met een combinatie van factoren, waaronder de COVID-19-pandemie die gedwongen sluitingen veroorzaakte en extra kosten met zich meebracht voor het huisvesten en voeden van werknemers, gevolgd door daaropvolgende logistieke problemen en verstoringen als gevolg van de Rusland-Oekraïne oorlog.

Doan merkte op dat de industrie een langdurige periode van financiële verliezen heeft geleden in de gehele toeleveringsketen. Kwekers hebben zelfs nog langer te maken gehad met verliezen. Hij benadrukte dat verschillende fabrieken in en rond Long Xuyen failliet zijn gegaan vanwege onhoudbare winstmarges.

Ondanks deze uitdagingen heeft Navico weten stand te houden op de Chinese markt. Vóór de pandemie had Navico een succesvolle samenwerking met de Chinese markt, die is geëvolueerd maar nog steeds cruciaal is voor het bedrijf. Ze werkten eerder samen met Fenglei International voor distributie, maar vanwege de impact van COVID-19 besloot Navico zelfstandig de Chinese markt te betreden. Als gevolg daarvan hebben ze hun bereik uitgebreid van Wuhan en Shanghai naar Beijing, Guangzhou en de hele Chinese markt. Momenteel is Navico goed voor 12% van de pangasius-verkopen van Vietnam naar China op basis van volume.

Volgens gegevens van de Vietnamese Associatie van Exporteurs en Producenten van vis (VASEP) stond Navico in 2022 op de vierde plaats als grootste exporteur van pangasius van Vietnam qua waarde, met exporten ter waarde van $126,04 miljoen, wat neerkomt op 5,2% van de totale pangasius-export van het land. Dit markeerde een aanzienlijke stijging ten opzichte van het cijfer van $92,3 miljoen van het voorgaande jaar.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »