Vooruitzichten brandstof steun Noordzeevloot niet gunstig
De brandstofprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne ver opgelopen en de boycot van Russische olie door de EU maakt het er niet beter op.
De vooruitzichten voor de brandstofkosten zijn niet gunstig, dat heeft invloed op de sector. Steeds meer schepen varen niet of minder uit. Hierdoor is er minder aanvoer en lopen de visprijzen ver op. De vangsten van de schepen zijn te laag om de brandstof te compenseren. Veel klanten zullen tevens afhaken met de prijsniveaus waar de markt naartoe gaat.
Het is van belang dat de schepen op het water blijven. Hierom heeft de Visfederatie samen met aanvoerende visbedrijven een brief gestuurd naar de Minister van LNV.
Het verzoek is om de steunmaatregel die de Europese Commissie opgesteld heeft te benutten.
De minister heeft in de tweede kamer laten weten geen mogelijkheden te zien voor directe steun en alleen in te zetten op lange termijn maatregelen. Hier zijn echter nog geen concrete acties voor ondernomen.
Espersen CEO verwacht een prijstoename tot wel 40% op diepvries witvisproducten
De huidige prijzen voor rauwe kabeljauw en andere witvissen kunnen tot wel 40% stijgen voor het einde van het jaar, zei de CEO van één van Europa’s grootste verwerkers Espersen.
Klaus Nielsen, De CEO van het Deense bedrijf A. Espersen, zei dat het bedrijf een afname van tenminste 10% verwacht in de productie. Dit komt doordat het aanbod door de hoge prijzen, logistieke problemen en een verlaagde toevoer omlaag is gegaan.
“Ook al zijn de prijzen van kabeljauw, schelvis en koolvis gestegen, deze liggen echter nog niet op het pijl van de grondstofprijsstijgingen.”
“Prijzen van eindproducten zijn nog niet waar ze moeten zijn. Als je naar de supermarket gaat zie je misschien 10% prijsstijgingen op diepvries visproducten. De verwachting is dat deze prijzen met 30% of zelfs 40% zullen stijgen nadat de inflatie volledig geïmplementeerd is”, aldus Nielsen.
Het bedrijf heeft al meerdere keren prijsverhogingen gecommuniceerd naar klanten. De meeste klanten waren accepterend. “Het is niet dat we onze marges verhogen”, meent Nielsen.
“Het zijn simpelweg de grondstof- en verwerkingskosten. Het maakt niet uit of het stroom is of ingrediënten en verpakkingen zijn, de kosten gaan allemaal omhoog. Het is een lastige tijd.”
“Sommige klanten zullen de prijsverhoging niet accepteren, echter zullen er klanten zijn die wel inkopen de markt als het ware forceren dat ook te doen.”
Nielsen meent dat door lage vangsten en logistieke problemen ook betekent dat het moeilijk is om aan genoeg vis uit de Noord-Atlantische oceaan te komen. Hierdoor moet het bedrijf continue hun capaciteit aanpassen op de hoeveelheid beschikbare grondstoffen. Een verlaging van 10% in de productie is zeer waarschijnlijk.
“Het zal een gevecht worden om de ‘portemonnee van de consument’ met andere voedingssectoren.” “Ze moeten meer betalen voor benzine, voor stroom en al het andere. De vraag is dus of ze dan voor vis kiezen, steak of misschien wel een andere eiwitbron.”
China ziet eerste gekweekte Atlantische zalm vanuit de offshore
China heeft voor het eerst Atlantische zalm gekweekt in hun eigen offshore-kwekerij ‘Deep blue 1’.
De kwekerij wordt geopereerd door de consortium bestaande uit Shangdon Marine Group, Wanzefend Group, Qingdao Ocean Investment Group en onderzoekers van de Ocean University of China. Zij hebben in totaal 15.000 vissen weten te kweken. De gewichten van de vissen waren niet vermeld, maar zwommen uiteindelijk zo’n 6 maanden in de Gele Zee
Eerder had de Deep Blue 1 zo’n 150.000 forellen gekweekt met een gewicht van boven de 4 kg, welke de eerste succesvolle mijlpaal voor China’s offshore kwekerijen van zalmachtigen was.
Sinds 2018 heeft de Deep Blue 1 verschillende modificaties ondergaan aan de structuur en de geautomatiseerde systemen. Recent heeft het een nieuwe biomassamonitor geïnstalleerd met een op afstand bestuurde transmissiesysteem om het gedrag van de vissen vanaf land te bekijken.
Projectmanager menen dat het temperatuur van het water daar gemiddeld onder de 12 graden Celsius per jaar ligt. Echter zal het lastig worden om de Atlantische zalm in de zomer te oogsten wanneer de zee temperatuur stijgt.