Marktinformatie: maart 2023

Seafood Expo Global

Nog maar een maand te gaan tot de Seafood Expo Global 2023 Barcelona. Seafood Expo Global/Seafood Processing Global brengt de belangrijkste spelers (leveranciers, kopers, autoriteiten, distributeurs, industriëlen en diensten) in de vissector van over de hele wereld samen. Op Seafood Expo Global presenteren exposanten de nieuwste visproducten aan inkopers van vis van over de hele wereld, waaronder supermarkten, restaurants, hotels, cateraars en foodservicebedrijven.

Seafood Processing Global biedt kopers elk aspect van de verwerking van vis, inclusief verpakkingsmaterialen en -machines.

Het evenement beschikt over meer dan 49.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte, wat 20% meer is dan in 2019, een recordjaar.

Het evenement zal van 25-27 april plaatsvinden in de Gran Via de Barcelona, Spanje. Exposanten zijn afkomstig uit meer dan 80 landen. De editie van dit jaar verwelkomt meer dan 600 nieuwe exposerende bedrijven.

Vietnamese pangasius

Na een trend van dalende exportprijzen van Vietnamese pangasius in de afgelopen maanden, zagen de belangrijkste exportbestemmingen van het land, China, Hong Kong, VS en ASEAN, eindelijk een prijsstijging in februari. De exportprijzen van pangasius naar deze landen stegen gemiddeld 5%. De grootste vraag was uit China afkomstig. De exportvolumes waren in februari twee keer zo hoog als in januari en 9% hoger dan februari 2022. De snelle stijging komt doordat China na strenge covidlockdowns weer open is gegaan.

Echter geldt dit niet voor de EU, de exportprijzen daalden hier juist gemiddeld 1% in februari. De prijzen waren voor het laatst zo laag in december 2021. Dit terwijl de import van de EU in februari juist toenam.

Dat gezegende te hebben, blijven de prijzen hoog in vergelijking met 2020 en 2021. Dit betekent overigens niet dat alle pangasius producten voor de EU goedkoper zijn geworden. Prijzen van pangasiusfilets en geglaceerde pangasius daalden namelijk niet.

IJsland zet eerste stappen naar offshore zalmkweek

IJsland heeft de eerste stappen richting de offshore zalmkweekindustrie gezet. Een financieel consultancybureau uit IJsland heeft geïnvesteerd in het Noorse Aqualoop met als plan om deze technologie naar IJsland te brengen.

Marko Patners was de grootse investeerder in de fondsenwerving uitgevoerd door Aqualoop, het bedrijf achter de ‘Big Dipper’. Na de investering bekleedt Marko patners een bestuursfunctie in Aqualoop.

Big Dipper is de naam voor het op een booreiland lijkend kweekplatform. Dit platform heeft maar liefst een diameter van 194 meter. Het platform is ontworpen om bestand te zijn tegen de zwaarste weeromstandigheden, dat betekent dat het platform in alle oceanen ter wereld gebruikt kan worden. De Big Dipper heeft de capaciteit om 15.000-20.000 ton zalm per jaar te kweken, afhankelijk van het toegestane productieplan.

“We willen graag een plan maken voor de offshore kwekerijen in Noorwegen, dit doen we met blijdschap en anticipatie, maar op hetzelfde moment is het voor Aqualoop duidelijk dat we de offshore internationaal gaan aanpakken,“ zei de Noorse co-founder, Havard Wollan.

“Daarom ben ik blij dat de IJslandse Marko Partners met Kjartan Olafsson aan stuur, het eigenaarschap deelt van Aqualoop.”

Wollan gelooft dat het kweken van vis op zee, de meest duurzame en winstgevende vorm van aquacultuur zal zijn in de toekomst.

Zo’n groeikans kan een grote economische impact hebben voor IJsland.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »