Marktinformatie: september 2024

Nieuw handelsakkoord versterkt export van Noorse vis naar de EU

Noorwegen en de EU hebben een nieuw handelsakkoord gesloten dat de export van Noorse vis naar de EU vergroot, met hogere tariefvrije quota voor belangrijke vissoorten. Dit akkoord biedt voordelen voor de export van koudwatergarnalen, kabeljauw en andere vissoorten, waardoor Noorse bedrijven meer toegang krijgen tot de EU-markt. Het versterkt de economische banden tussen Noorwegen en de EU, terwijl het voor de EU betekent dat het meer Noorse vis kan importeren om te voldoen aan de toenemende vraag.

Britse Fish & Chips Leverancier Quality Lijdt Verliesdoor Stijgende Kosten

Quality, een Britse leverancier voor ‘fish & chips’ zaken, rapporteerde een verlies van £829.143 over 2023, tegenover een winst van £2,24 miljoen in 2022. Het bedrijf wijt het verlies aan uitdagende marktomstandigheden, zoals gestegen kosten voor grondstoffen en energie, die de traditionele fish & chips-sector zwaar treffen. Deze situatie weerspiegelt bredere problemen binnen de industrie als gevolg van stijgende inflatie en operationele kosten.

China nieuwe grootste Importeur van Noorse diepvrieskabeljauw

China is de grootste importeur geworden van Noorse diepvrieskabeljauw. Dit komt doordat de EU-import van wilde kabeljauw met 35% is gedaald, waardoor Europese kopers meer kiezen voor gekweekte kabeljauw om aan de vraag te voldoen. Deze verschuiving benadrukt de groeiende rol van China in de Noorse visexport en de toenemende afhankelijkheid van gekweekte kabeljauw in de EU-markt.

Urker visbedrijven zoeken nieuwe Partnerschappen in de VS

Een delegatie van Nederlandse visbedrijven uit Urk bezocht van 19 tot 27 september de westkust van de VS om nieuwe partnerschappen in de visindustrie te verkennen. De reis wordt ondersteund door de Western US Agricultural Trade Association, het Oregon Department of Agriculture en de Alaska Seafood Trade group, met hulp van Nederlandse instanties. De delegatie, die lokale bedrijven zoals Urk Seafood, Dayseaday, Seafood Connection en FishQ omvat, bezochten onder andere Seattle en Oregon. Ze hebben als doel nieuwe connecties te maken, partners te vinden en kennis te delen met Amerikaanse producenten over productontwikkeling en verwerkingsmethoden.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »