Noorse zalmproductie groeit sterk in 2025
In februari 2025 nam de biomassa van Noorse gekweekte zalm met bijna 12% toe ten opzichte van vorig jaar, wat een voortzetting is van de groei van 9% in januari. De totale biomassa bedraagt nu 884.600 ton, waarbij de gemiddelde vis 2,1 kg weegt (+8,3%).
De kweek in februari steeg met 10,7% naar 107.300 ton, met een stabiel gemiddeld gewicht van 4,7 kg per vis. Deze groei wordt ondersteund door gunstige omstandigheden zoals warmer zeewater en een nieuw vaccin tegen winterwonden.
Hoewel het aanbod toeneemt, verwachten analisten dat de groei in 2025 rond 5% zal uitkomen, lager dan de industrievoorspelling van 11%.
Sterke vraag drijft Noorse makreelprijzen op, haring onder druk
De exportprijzen voor Noorse makreel naar de EU zijn recentelijk gestegen, ondanks een lichte daling in week 11 van 2025. De prijzen naderen opnieuw een recordhoogte, met name in de EU, waar de prijs steeg tot NOK 31,53 per kilogram. In tegenstelling tot makreel blijven de prijzen voor hele haring laag, terwijl die voor haringfilets hoog blijven.
De NSC meldde verder dat de exportwaarden voor makreel in februari hoog waren vanwege een krappe aanvoer, terwijl de haringexport naar Duitsland sterk steeg door grote contracten voor de conservenindustrie. Haringfilets vertoonden een stabiel prijsniveau, met een lichte daling tot NOK 24,51 per kilogram in week 11.
Kortom, terwijl de makreelprijzen naar recordhoogtes stijgen, blijven de haringprijzen laag, met uitzondering van haringfilets. Beide trends worden beïnvloed door marktvraag, aanvoer en specifieke regionale dynamiek.
EU start campagne om aquacultuur meer in de schijnwerpers te zetten
Op 25 maart lanceerde de Europese Commissie een nieuwe campagne om het imago van de aquacultuursector in Europa te versterken. Met de slogan “EU Aquaculture. We work for you with passion” wil Brussel het draagvlak voor de sector vergroten door meer bekendheid te geven aan de voordelen ervan.
Aanleiding voor de campagne
- Geen groei sinds 2018: De aquacultuurproductie in de EU blijft al jaren op hetzelfde niveau.
- Weerstand en onbekendheid: consumenten staan vaak sceptisch tegenover nieuwe viskwekerijen, mede door beperkte kennis over de sector.
- Minder afhankelijk van import: Door lokale productie te stimuleren, wil Europa minder hoeven in te voeren.
De EU volgt het voorbeeld van Noorwegen, waar de visindustrie (Sjomat Norge) onlangs een campagne begon om kritiek op de zalmkweek (zoals vissterfte en dierenwelzijn) te weerleggen.
Wat kunnen we verwachten?
- Negen soorten centraal:
Mosselen, forel, kokkels, zeebrasem, oesters, karper, zalm, ombervis en zeewier. - Transparantie over productie:
Consumenten krijgen een kijkje achter de schermen, van kweek tot consumptie, met extra aandacht voor duurzaamheid. - De campagne loopt tot eind juni.