Marktinformatie: juli 2024

EU-markt stimuleert de verkoop van Noorse verse zalm, terwijl de prijzen nog steeds dalen

Tijdens week 27 (1-7 juli) steeg de Noorse export van verse zalm met 10% tot 19.314 metrische ton, echter is dit niet hoger ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde FOB (free-on-board) prijs daalde tot NOK 79,19 (€6,95) per kilogram, dit is een jaarlijkse daling van 17%.

  • Verkoop aan de EU: Gestegen tot 15.086 ton. De gemiddelde FOB-prijs bleef grotendeels gelijk.
  • Andere markten: De export naar Japan steeg licht tot 134 ton in week 27. De export naar de VS daalde tot 129 ton, terwijl de verkoop aan het VK, China en Zuid-Korea stabiel bleef.
  • Verse zalmfilets: De export daalde tot 2.127 ton in week 27, wat wel een jaarlijkse stijging van 5% is. De export naar de EU daalde tot 933 ton.
  • Bevroren zalm: De export daalde tot 258 ton in week 27, met een gemiddelde prijs van NOK 95,55/kg, een jaarlijkse daling van 14% in volume en 11% in waarde.
  • Bevroren zalmfilets: De export daalde tot 942 ton in week 27, met een gemiddelde prijsstijging tot NOK 154,51/kg, een jaarlijkse daling van 6% in volume en 10% in waarde.

Stijgende kosten drijven detailhandelsprijzen voor Garnalen omhoog ondanks daling van kweekprijzen

Ondanks een significante daling van de wereldwijde kweekprijzen van garnalen sinds 2019 zijn de detailhandelsprijzen gestegen door hogere voorraad- en logistieke kosten.

Ragnar Nystoyl, hoofdanalist van Kontali, benadrukte dat detailhandelsprijzen in een bredere context moeten worden geëvalueerd en zei dat de garnalenprijzen zijn aangepast om een gelijke trend te houden met andere eiwitten zoals kip en zalm.

Travis Larkin van Seafood Exchange gaf aan dat de detailhandelsprijzen voor garnalen beginnen te dalen, waarbij de importvolumes -en waarden van garnalen in de VS beide zijn afgenomen. De analyse van Kontali toont aan dat de kosten in de toeleveringsketen aanzienlijk meer zijn gestegen dan de detailhandelsprijzen.

Sinds januari 2019 is de wereldwijde prijsindex voor gekweekte garnalen met meer dan 20% gedaald, en verdere dalingen worden verwacht. De toekomstige prijstrend voor de tweede helft van 2024 blijft onzeker.

Daling in Exportprijzen voor Noorse Haring en Makreel in 2024

In week 26 daalden de prijzen voor Noorse hele haringen, haringfilets en makreel. De prijs voor hele haring daalde met 6,4% naar NOK 19,92/kg. De exportvolumes van haring zijn lager dan in 2023, deels door verminderde aanvoer en quota. De haringquota voor de lente daalde met 34%.

Ondanks hogere gemiddelde prijzen daalden de exportvolumes voor bevroren hele haring ook met 49% op jaarbasis. De EU importeerde minder haring en de exportwaarde van haringproducten in juni 2024 daalde met 39%.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »