Marktinformatie: augustus 2024

Verwachtte daling pollakconsumptie in de VS door Importverbod op Russische Grondstoffen

Grote visbedrijven uiten hun bezorgdheid dat het verbod van Russische vis zal leiden tot een vermindering van de totale consumptie, vooral onder consumenten met een lager inkomen die afhankelijk zijn van goedkopere opties. Thomas Zaffiro president van Channel Fish Processing betwijfelt of de markt volledig kan overstappen op duurdere, in de VS  ingevroren pollak en voorspelt een daling in de verkoop bij discountwinkels en restaurants. Hij merkt ook op dat alternatieven zoals Kaapse heek en Zuid-Amerikaanse hoki niet haalbaar zijn vanwege hogere prijzen.

Ron Risher president van Grobest Seafood Global voorspelt eveneens dat het verbod de prijzen van zalm uit Alaska zal verhogen, waardoor er minder goedkope opties beschikbaar zullen zijn voor Amerikaanse consumenten.

Hoewel de prijzen van pollak waarschijnlijk zullen stijgen, suggereert Zaffiro dat deze stijging vertraagd zal zijn door de huidige voorraadniveaus en een hoger aanbod in 2024, met een verwachte prijsstijging van 10-15% in de komende jaar.

Dreigende crisis voor de Chinese witvissector

Het potentiële EU-verbod op alle Russische vis, inclusief die welke in derde landen wordt verwerkt zou de Chinese witvissector ernstig kunnen treffen, vooral na het verlies van de Amerikaanse markt.

De Europese Commissie overweegt verdere sancties, waaronder een visverbod, wat de uitdagingen voor Chinese verwerkers zou verergeren. Een aantal regio’s zijn sterk afhankelijk van Russische pollak, waarvan het grootste deel naar Europa wordt geëxporteerd, met name naar Duitsland.

Vietnamese Garnalenprijzen tijgen sterk in week 35

In week 35 (26 augustus – 1 september 2024) zijn de kweekprijzen voor Vannamei-garnalen in Vietnam sterk gestegen, waarbij de prijzen voor grote maten recordhoogtes hebben bereikt.

Deze stijging wordt aangedreven door het herstellende vraag van de VS, de grootste exportmarkt van Vietnam.

In tegenstelling tot Vietnam zijn de garnalenprijzen in India gestabiliseerd na een geleidelijke stijging. De prijzen in Ecuador blijven stabiel, wat leidt tot een verschuiving weg van grotere/duurdere maten. Thailand en Indonesië blijven geleidelijke prijsstijgingen zien, waarbij Indonesië de hoogste prijsstijging heeft.

Meer berichten

Blijf op de hoogte


    Bekijk hieronder de nieuwsbrieven die eerder werden verzonden.

    keyboard_arrow_up
    Translate »