Haring
Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten is.
Verantwoord genieten
De Nederlandse haringvangst is MSC gecertificeerd. MSC staat voor Marine Stewardship Council. Waar zorgt de MSC voor?
- Een duurzame visstand: er wordt niet te veel gevist, zodat het haringbestand goed op peil blijft.
- Een gezond ecosysteem: de haringvangst heeft minimale effecten op het omringende zeeleven.
- Effectief en verantwoord management van de visserij. Afspraken worden nageleefd en er wordt goed samengewerkt.
AMfish levert op maat; met of zonder staart en in iedere gewenste verpakking
Ook de uien kunnen door ons meegeleverd worden.
Maatjesharing of Hollandse Nieuwe?
Het verschil tussen de twee ligt in de periode van consumptie. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring dus ‘maatjesharing’. Deze naam komt van de vroegere benaming maagdelijke haring’, omdat deze haring nog geen hom of kuit bevat. De woorden ‘maagdelijke’ en ‘haring’ zijn verbasterd tot het woord ‘maatjesharing’.
Voor meer informatie over deze categorie download de infosheet:
Haring